‘OMETAŠ IH...‘

Popularna šahistica i kći slavnih velemajstora o komentarima kojima je obasipaju: ‘Ne mogu prestati buljiti...‘

Popularna internetska šahovska streamerica Anna Cramling ima gotovo 400.000 pretplatnika na YouTubeu

Anna Cramling

 /Instagram

U trenutku kad brojne žene govore o svojim uznemirujućim iskustvima u šahovskom svijetu, uključujući optužbe za seksualno zlostavljanje koje su počinili velemajstori, povijesna igra je dobila svoj #MeToo trenutak, piše CNN.

Popularna internetska šahovska streamerica Anna Cramling kaže da je također imala neugodnih iskustava tijekom svoje karijere u svijetu šaha.

Dvadesetogodišnjakinja, koja se može pohvaliti s gotovo 400.000 pretplatnika na YouTubeu, kaže da je kao žena u svijetu šaha ponekad dobivala neželjene komentare muškaraca zbog kojih se osjećala neugodno i usamljeno tijekom turnira.

- Imala sam neugodna iskustva u šahovskom svijetu otkad sam bila dijete, kazala je Cramling za CNN Sport.

- Doživjela sam da su mi odrasli muškarci davali komplimente na šahovskim turnirima, a dobivala sam i poruke od mojih šahovskih protivnika koji su govorili stvari poput: ‘Nisam te mogao prestati gledati‘ tijekom naše partije šaha.

- Zbog toga sam se osjećala vrlo neugodno, jer šahovska partija obično traje četiri ili pet sati, pa mi je bilo neobično doznati da netko toliko stariji od mene na taj način razmišlja o meni toliko sati.”

S obzirom da je kći dvoje velemajstora – njezina majka Pia bila je peta velemajstorica u povijesti, a njezin otac Juan Manuel Bellón López peterostruki španjolski prvak – šah je uvijek igrao važnu ulogu u njenom životu.

Rođena u Španjolskoj, Cramling je rekla da je puno vremena provela putujući s roditeljima na turnire diljem svijeta i na kraju je odlučila razviti vlastite vještine.

Kaže da se ozbiljnije počela baviti šahom nakon što se s obitelji preselila u Švedsku, učeći igru i do dva sata svaki dan.

- Čak i ako nisam učila svaki dan, stalno sam slušala o šahu, stalno sam viđala svoje roditelje kako analiziraju svoje šahovske partije, razgovarajući o šahu”, rekla je.

Prema Chess.com, Cramling je 2018. dosegla najviši rejting Međunarodne šahovske federacije (FIDE) s 2175-im mjestom što ju kvalificira kao ženskog FIDE majstora – treći najviši rang za žene, iza žene velemajstora i žene međunarodnog majstora.

Od 2020., međutim, Cramling kaže da je više usredotočena na kreiranju svojih profila na društvenim mrežama.

Cramling se prisjeća trenutka kada je sudac doveo u pitanje njezinu odjeću tijekom turnira za mlade na kojem je sudjelovala kada je imala 15 godina.

Bilo je ljeto, rekla je, pa je poput mnogih nosila kratke hlače i otišla je razgovarati s nekim prijateljima za koje je znala da se natječu na muškom turniru.

Rekla je da joj je službenik turnira prišao i rekao joj da "ometa sve muške igrače".

- Sjećam se da sam se vratila u ženski dio turnira i osjećala sam se toliko posramljeno i punom krivnje da se nisam mogla koncentrirati tijekom cijelog natjecanja - samo sam htjela otići", rekla je.

Jedan od glavnih problema bio je taj što šah igra puno više muškaraca nego žena, a biti žena na šahovskom turniru ponekad može dovesti do osjećaja usamljenosti.

- Ponekad sam igrala na turnirima s preko 300 sudionika, a na kojima je bilo samo 5 žena.

- Mislim da je jedan od razloga zašto se tako malo žena natječe to što okolina na šahovskim turnirima može biti vrlo neprijateljska prema njima, a znam da mnoge, mnoge žene imaju priče poput moje, ili još gore.

Redovito postavlja videozapise, poput neformalnih mečeva protiv velemajstora Magnusa Carlsena, i prenosi svoje igre na internetu.

Svijet šahovskih prenosa na internetu možda je relativno nov, ali svakako ima publiku.

Uz svoj rastući YouTube kanal, Cramling ima 301.000 pratitelja na Twitchu i gotovo 150.000 na Instagramu. Kaže da je većina povratnih informacija koje dobiva na internetu prijateljska.

Cramling kaže da njezina prisutnost i naknadno praćenje rastu iz mjeseca u mjesec, a nedavno je nominirana za najboljeg šahovskog streamera na The Streamer Awards ove godine.

Prešla je dug put od svog prvog videa, za koji kaže da ga je snimila koristeći laptop svog tadašnjeg dečka.

Igrom slučaja, njezina odluka da eksperimentira sa streamingom poklopila se s pandemijom Covida -19, zbog koje je svijet internetskog šaha doživio procvat popularnosti - internetska platforma Chess.com ranije ove godine objavila je da ima više od 102 milijuna prijavljenih korisnika, što je povećanje od 238% u odnosu na siječanj 2020.

Cramling kaže da je zahvalna što su njezino znanje i entuzijazam za šah našli publiku.

- Nikad nisam mislila da ću od ovoga zarađivati za život, rekla je. - Bilo je tako zabavno u početku, a još uvijek mislim da je jako zabavno.

- Mislim da se to također vidi u prijenosima, ljudi vide da se zabavljam i mislim da je to najvažnije.

- U trenutku kad prestane biti zabavno, postaje jako teško napraviti dobar sadržaj.

Cramling kaže da želi da njezin sadržaj bude više od puke zabave.

Prema istraživaču Davidu Smerdonu, samo 11% igrača s FIDE rejtingom i samo 2% velemajstora - što je najviša šahovska titula koju dodjeljuje upravno tijelo sporta - su žene.

Kao što je njoj majka bila uzor, tako i Cramling sada želi biti inspiracija drugim ženama da igraju šah, ali kaže da turniri moraju učiniti svoj dio.

Kaže da želi da se dužnosnici više angažiraju u praćenju ponašanja prema ženama te ih je pozvala da preuzmu odgovornost ako se pojavi problem.

- Šahovski treneri, igrači, a posebno dužnosnici turnira, svi bi trebali dati primjer kako bi se svi osjećali dobrodošli, bez obzira tko su. Šah je igra za sve, rekla je.

- Nadam se da, kroz svoju online prisutnost, mogu doprinijeti u pokazivanju da žene imaju glas u šahu i inspirirati više žena da igraju, kazala je.

- Znam da šahovski turniri neće zauvijek izgledati ovako, samo moramo dobiti više žena da igraju.

- Što više govorimo o tome kako se loše tretiraju neke žene na turnirima i što više slušamo svačije priče, više smo u mogućnosti napraviti promjenu.

CNN je kontaktirao FIDE za komentar, ali nije dobio odgovor u vrijeme objave, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:18