RUMUNJSKA NASTAVAK POLITIČKOG RATA

Ponta osvojio većinu, predsjednik mu ne da premijerski mandat

 AP

Rumunjska ljevica potukla je desnicu do nogu, birači su se osvetili bivšoj desnoj vladi koja je zemlju iz krize izvlačila rezanjem plaća za 25 posto, a krizu bi mogao zaoštriti predsjednik Basescu koji je već najavio da možda neće dati mandat za sastav vlade pobjedniku Ponti.

Rumunjski premijer Victor Ponta proglasio je u nedjelju navečer pobjedu svoje lijeve koalicije na parlamentarnim izborima. Prema posljednjim rezultatima, vladajući su pobijedili s natpolovičnih 59 posto glasova. Rumunjski birači kaznili su desnicu koja je zemlju izvlačila iz krize 25-postotnim rezanjem plaća i radikalnom štednjom: desna koalicija, koja je bila na vlasti do svibnja ove godine, u nedjelju je osvojila samo 17 posto glasova.

Najmlađi premijer u EU

Pobjedom lijeve koalicije Victora Ponte u Rumunjskoj se nastavlja nestabilno i konfliktno razdoblje jer su Ponta i njegova koalicija u ratu s desnim predsjednikom države Trajanom Basescuom kojemu mandat istječe krajem 2014. godine.

Kao predsjednik, Basescu je taj koji, kao i u Hrvatskoj, dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade. Iako je njegova desna koalicija do nogu poražena s jedva 17 posto osvojenih glasova, Basescu je već najavio da možda neće dati mandat Ponti, bez obzira na osvojenu većinu.

Predsjednik se time može osvetiti ljevici što ga je ljetos svim silama pokušala svrgnuti s vlasti, no nisu uspjeli jer je na referendum o njegovu opozivu izašlo manje od potrebnih sedam milijuna birača.

Zbog pritisaka na Ustavni sud da smijeni predsjednika rumunjska vlada našla se pod žestokim kritikama EU i SAD-a. Bez obzira na mogućnost da Basescu blokira njegov izbor, Victor Ponta objavio je da će on voditi vladu iduće četiri godine. Ponta je s 40 godina najmlađi premijer u EU.

Ako ne dobije premijerski mandat, Ponta je zaprijetio da će još jednom pokrenuti proceduru predsjedničkog opoziva, prenosi dopisnik New York Timesa.

No, Basescu može pokušati zaobići Pontu tako što će formiranje vlade povjeriti nekom drugom kandidatu ljevice jer ga Ustav obavezuje samo na to da imenuje premijerom osobu iz stranke koja je osvojila najviše glasova. Ako vlada ne bude imenovana u roku od 60 dana otkako predsjednik države nekome povjeri mandat, izbori bi mogli biti ponovljeni, piše NYT.

Sukob oko televizije

Ponta i Basescu sukobili su se oko kontrole nad državnom televizijom, rumunjskim kulturnim institutom i nacrtom novog izbornog zakona, prenosi BBC. Nastavak njihova sukoba znači da će proces donošenja odluka ostati paraliziran. Rumunjska nastoji ispregovarati novi zajam od MMF-a jer im dosadašnji uskoro istječe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:40