PIŠE INOSLAV BEŠKER

PONOVLJENO SUĐENJE ZA BRUTALNO UBOJSTVO Amandi Knox 28, njenom dečku 25 godina zatvora

Amerikanka Amanda Knox (26) osuđena je na 28 godina zatvora za ubojstvo Engleskinje Meredith Kercher u Perugi na Sve svete 2007, a njezin bivši dečko Raffaele Sollecito (29) na 25 godina zbog pomaganja u tom ubojstvu. Tako je, u ponovljenome drugostupanjskom postupku, jučer odlučio Prizivni sud Sudišta u Firenzi nakon više od 11 sati vijećanja. Presuda ni sada nije pravomoćna: osuđeni imaju pravo na žalbu Vrhovnome kasacijskom sudu, koji je već jednom poništio oslobađajuću presudu za njih dvoje, koju je donio Prizivni sud u Perugi. Sud u Firenzi je zaključio da oni ipak jesu “dijabolični ljubavnici”, a ne nevine žrtve policijske makinacije. Knox je odbila doputovati u Italiju, a Sollecito je bio u sudnici. Došla su i žrtvina braća, jer njena obitelj još čeka pravdu.

Tako je nastavljen, ali ne i završen, višegodišnji multinacionalni spektakl oko suđenja za ubojstvo engleske studentice Meredith Kercher. Već smo pisali da je odiozno, ali medijski logično, da je u prvom planu optuženica Amanda Knox, a ne žrtva Meredith Kercher. Amanda Knox je Amerikanka, bjelkinja, pa američka glasila neskriveno navijaju za nju, a ostali, sve do brdovitog Balkana, jurcaju za američkim repom, jer mora biti da je važno kad je Amerima važno.

Ubijena je bila Britanka, od oca Engleza i majke Indijke. Za ubojstvo - ali kao jedan od ubojica - već je pravomoćno osuđen Rudy Guedé, porijeklom iz Obale Bjelokosti ali usvojen u Italiji. Stvar se vrti oko pitanja: jesu li ostali sudionici bili Amerikanka Amanda Knox i Talijan Raffaele Sollecito, oboje studenti u doba ubojstva.

Svojedobni ljubavni par Knox-Sollecito opredijelio se za puno suđenje, ne priznavši nikakvu krivnju. Oni su bili svjedoci na suđenju Guedéu, on je odbio svjedočiti na suđenju njima - ali nije ih potopio, ostavši pri svojoj verziji da nije kriv. Na prizivu je samo dodao: “Kriv sam, eventualno, što je nisam spasio”.

Ništa nova nije izbilo na vidjelo u toku šestomjesečne rasprave, ni u svih šest godina nakon ubojstva. Optužba i obrana su se natezale oko valjanosti ovoga ili onoga dokaza, oko utemeljenosti ovoga ili onoga vještva - jer je sve ovisilo i ovisi o tome: nema priznanja, nema krunskih dokaza, proces je u dobroj mjeri indicijski.

Tragovi Sollecitove dezoksiribonukleinske kiseline nađeni su na grudnjaku koji je na sebi u trenutku ubojstva imala Kercher. Njegova obrana tvrdi da je taj trag mutan i da nije sigurno čiji je to DNK. Prvostupanjski sudovi koji su sudili Guedéu, odnosno Sollecitu i Knox, prihvatili su taj nalaz vještaka koji optužuje Sollecita. To je i najjači dokaz protiv bijelih ljubavnika.Osporeno je ali ne i oboreno da je Kercher ubijena nožem koji je nađen u Sollecitovoj kuhinji, i da je na njemu DNK Amande Knox.

Autopsijom je utvrđeno da je Kercher prije ubojstva imala spolni odnos s Guedéom: suci su presudili da ju je Bjelokošćanin silovao.

Istražitelji su uočili poprilična proturječja u iskazu studentice iz susjedne sobe, Amande Knox, koja je tvrdila da je u doba ubojstva bila sa svojim dečkom Sollecitom u njegovoj sobi, u drugom dijelu Perugie. Signali njihove mobiteladi zabilježeni su, međutim, na istom području na kojemu je zaklana Kercher. Knox je zatim napisala neku vrstu polupriznanja u kojemu je govorila da se ponečega sjeća kao kroz maglu, da joj se čini ovo, da joj se čini ono, a među ostalim da joj se čini da pored okrvavljene Meredith Kercher vidi “Patricka” Lumumbu, Kongoanca koji je vodio disko klub u Perugi.

Nedugo zatim pritvoren je i Lumumba, ali je uspio dokazati da nije bio ni blizu mjesta ubojstva, pa je oslobođen, a Knox je osuđena i za klevetu. Knox je dio svojih prvih iskaza povukla već 6. studenoga, objasnivši da su je u policiji tukli po glavi, pa je govorila prvo čega se sjetila da je ne tuku. Za Guedéa nije bilo nikakve sumnje da je bio na mjestu ubojstva: nađen je krvav otisak njegove ruke na jastuku ispod ubijene, otisak njegove tenisice na plahti, njegovo sjeme na tijelu ubijene, te njegov izmet u zahodu.

Njegova se obrana svodila na priču da je Kercher pala na njegov šarm, da su vodili ljubav, da je on skoknuo do kupaonice, u međuvremenu je upao neki bijelac, zaklao curu i Guedéu priprijetio da će i njega ubiti pisne li. Nije mu povjerovala policija, nije mu povjerovao sud. Osuđen je i za ubojstvo i za silovanje.

U završnoj riječi na prvostupanjskom suđenju je tužilac dodao da je Knox - “napola sveta Maria Goretti, napola dijabolična” - zamrzila Meredith koja ju je optužila da je Amanda popalila 250 eura za stanarinu i da stalno ostavlja nered, pa joj se pružila prilika da ponizi mrsku poluindijku, a onda je sve kliznulo u ubojstvo.

Po toj tezi, Knox i Sollecito doveli su Guedéa u vilu gdje su djevojke stanovale, pa su nagovarali i Kercher na seks u četvoro. Vjerojatno su bili i pijani i drogirani. Stvar je završila tako da je Guedé silovao Britanku, te su je zatim sve troje ubili da ih ne bi optužila. Po toj verziji Sollecito ju je držao, Guedé davio, a Knox joj je prekratila muke prerezavši joj grkljan i kucavice. Zatim su napravili nered da bi se činilo da je u kući bio lopov. Ispred kuće su ih vidjeli neki Albanci. Trojka je raspravljala prilično živo, pa su ih Albanci pažljivije pogledali, a Sollecito im je navodno prijetio.

Kronologoja zločina

2007.

2. 11. - Tijelo engleske studentice Meredith Kercher (21) nađeno u vili koju su vlasnici iznajmljivali studentima Talijanskog sveučilišta za strance u Perugi.

6. 11. - Policija uhitila Amandu Knox (20), stanovnicu susjedne sobe, njezinog momka Raffaelea Sollecita (23) i kongoanskog barmena Diyu “Patricka” Lumumbu (38).

7. 11. - Policija rekla da je Knox izjavila u istrazi da je začepila uši kad je čula kako Kercher vrišti dok je kolju.

15. 11. - Policija tvrdi da je našla DNK Knox na dršci noža u Sollecitovoj kuhinji

19. 11. - Policija izdala potjernicu za Rudyjem Hermannom Guedéom (20) koji je pronađen u Njemačkoj.

2008.

11. 1. - Nađen krvav otisak noge u sobi Kercher, naknadno utvrđeno da je Guedéov.

9. 9. - Guedé zatražio suđenje po skraćenom postupku.

28. 10. - Guedé osuđen na 30 godina zatvora zbog silovanja i ubojstva Kercher.

2009.

12. 6. - Knox tvrdi da ju je policija tukla i tako joj znudila iskaz.

16. 11. - Počelo suđenje Knox i Sollecitu.

4. 12. - Knox osuđena na 26 godina za ubojstvo i klevetanje Lumumbe, Sollecito na 25 godina za pomaganje u ubojstvu.

2010.

16. 12. - Vrhovni kasacijski sud potvrdio Guedéu kaznu od 16 godina, izrečenu u prizivu.

2011.

3. 10. - Prizivni sud u Perugi oslobodio Knox i Sollecita krivnje. Knox napustila Italiju.

2013.

26. 3. - Vrhovni kasacijski sud poništio presudu Prizivnog suda i vratio Knox i Sollecita na ponovno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:32