PIŠE GOJKO DRLJAČA

Ponašaju se kao krda, a nitko ne vidi da bi se u studenom mogla aktivirati politička kriza kakva nije viđena 200 godina!

Američki republikanci i demokrati navukli su identične fiskalne naočale koje mračne financijske dane prikazuju kao vedre, sunčane perspektive
 Joe Lamberti/Afp
Objavljeno: 03. kolovoz 2024. 13:49

U posljednjih nekoliko mjeseci ustrajem u analizama američke političke i ekonomske scene jer je očigledno da je najvažnija liberalna demokracija današnjice na prekretnici. Bez obzira na ishod predsjedničkih izbora u studenome, šanse da Sjedinjene Države nastave igrati sličnu ulogu kao u posljednjih 80 godina praktično više ne postoje. Temelji američkog društva nagrizeni su godinama sve agresivnijeg populističko-polarizacijskog politikantstva. Amerika je postala vrelo raznovrsnih demagogija. Slavni američki pragmatizam, kojemu su mnogi u Europi zavidjeli još od ranih 1900-ih, potonuo je u mutnu vodu prevladavajućih političkih demagogija, koje se sve izraženije profiliraju kao izrazito isključive, prevratničke i netolerantne religije/ideologije.

Amerika je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 17:25