NOVA KLOPKA ZA BIDENA

Pompeova vanjskopolitička bomba zadnji puni dan Trumpova mandata: ‘Kina je izvršila genocid!‘

Naveo je da je Partija samovoljno lišila slobode oko 1 milijun ljudi, da provodi nasilnu sterilizaciju žena u Xinjiangu, muči zatočene...
Mike Pompeo i Donald Trump, arhivska fotografija
 Mandel Ngan/AFP

"U protekle četiri godine, ova je administracija razotkrila prirodu Kineske komunističke partije i nazvala je onim što jest: marksističko-lenjinističkim režimom koji vlada nad kineskim narodom koji pati dugi niz godina ispiranjem mozga i grubom silom. Posebnu smo pozornost posvetili postupanju Partije prema ujgurskom narodu, muslimanskoj manjinskoj skupini koja većinom boravi u autonomnoj regiji Xinjiang u zapadnoj Kini. Iako je Partija uvijek pokazivala duboko neprijateljstvo prema svim religioznim ljudima, sa sve većom zabrintuošću promatrali smo sve represivnije postupanje Partije prema Ujgurima i drugim etničkim i vjerskim manjinskim skupinama", objavio je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Nakon pomnog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je, svakako od ožujka 2017. godine, Narodna Republika Kina pod vodstvom i kontrolom Kineske komunističke partije (KPK), počinila zločine protiv čovječnosti i to pretežno protiv muslimana Ujgura, ali i drugih pripadnika etničkih i vjerskih manjinskih skupina u Xinjiangu", dodao je Pompeo.

"Zaključio sam da je Narodna Republika Kina, pod vodstvom i kontrolom Kineske komunističke partije, počinila genocid nad većinskim Ujgurima, muslimanima, ali i drugim etničkim i religijskim skupinama u Xinjiangu", naveo je Pompeo.

U toj regiji žive i Kazasi i Kirgizi. Međunarodno pravo definira genocid kao “djelo učinjeno s namjerom da se potpuno ili djelomično unište narodne, vjerske, rasne ili etničke skupine ljudi”. Državni tajnik je naveo da je Partija “samovoljno lišila slobode oko 1 milijun ljudi”, riječ je o logorima “za preodgoj”, “provodi nasilnu sterilizaciju žena” u toj pokrajini gdje je najniža stopa nataliteta, “muči zatočene”, što su potvrdili brojni Kazasi koji su bili u posjeti kod rođaka i također strpani u logore, “tjera ih na prisilni rad”, zbog čega brojne tvrtke iz EU i SAD-a odustaju od kupovine kineskih proizvoda porijeklom iz Xinjianga. Konačno, Partija ograničava religijske slobode, slobodu govora i kretanja.

Kina cijelo vrijeme tvrdi da je riječ o podmetanju medija sa Zapada iako je The New York Times objavio dokumente na kineskom jeziku koji potvrđuju da je represija dio plana vlade. Naime, Xinjiang ili Istočni Turkestan je pokrajina preko koje vode kopneni putevi od Kine prema Srednjoj Aziji i izuzetno je važna za kineski projekt Jedan pojas, jedan put. Budući da vlasti u Pekingu ne vjeruju muslimanima i žele iz sinizirati, pod parolom borbe protiv terorizma pokrenuli su akciju preodgoja. Prema njihovim riječima samo ‘sumnjivih elemenata’, u stvarnosti protiv cijele jedne nacionalne manjine.

Iako je riječ o nužnom koraku u odnosu prema Kini - EU je dogovorila sporazum o ulaganju s Kinom krajem prošle godine u kojem se o tome ne govori puno (ne znamo točno jer još nismo vidjeli sporazum) - blago rečeno, neočekivano je da administracija posljednji puni dan svog rada donese tako dalekosežnu odluku. Sasvim je jasno da će Kina na ovo reagirati izuzetno burno, a da administracija Joea Bidena neće moći samo tako povući tu odluku. Što dodatno otežava formiranje politike nove vlade u Washingtonu prema Kini. U tom se kontekstu mogu gledati i brojne druge odluke, poput one da američki ambasador u Nizozemskoj pozove u službeni posjet tajvansku predstavnici u toj zemlji, da se najavljuje još veći broj službenih putovanja u Republiku Kinu na Tajvanu, da se nameću nove sankcije Iranu, povlači vojska iz Somalije, stavljaju tvrtke iz Kine na crnu listu...

Jednostavno, Trump i Pompeo, koji je također odlučio ostaviti i svoj tamni trag na ovoj administraciji, žele onemogućiti SAD-u da razvija politiku kakvu želi izabrana administracija. Što je dokaz da ne prihvaćaju temeljne demokratske standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:59