SASTANAK ČELNIKA

Pompeo posljednji put kao državni tajnik dolazi u Bruxelles potvrditi američku potporu NATO-u

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa
 Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Mike Pompeo otputovat će ovaj tjedan u Bruxelles i sastati se sa šefom NATO-a, što će vjerojatno biti njegovo posljednje putovanje u svojstvu američkog državnog tajnika.

Pompeo će tijekom dvodnevnog posjeta, u srijedu i četvrtak, potvrditi "nepokolebljivu potporu SAD-a NATO-u", kao i partnerstvo između Sjedinjenih Država i Belgije, priopćio je u ponedjeljak State Department.

Sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskim ministrom vanjskih poslova.

"Tajnik Pompeo istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, zagovarati trajni uspjeh NATO-a u zaštiti transatlantske zajednice i prilagođavanju novim sigurnosnim izazovima te potvrditi snagu bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Država i Belgije", navodi se u priopćenju.

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji je više puta kritizirao europske članice što nisu potrošile dovoljno sredstava za potporu obrambenom savezu.

Trump je također izazvao uzbunu izrazivši sumnju u pružanje pomoći Sjedinjenih Država NATO saveznicima u nuždi te jednostranom najavom povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden bit će inauguriran 20. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:35