JORDAN BARDELLA

Pomest će Macrona na izborima, ni etiketa ‘prorusa‘ ne može mu ništa: Tko je 28-godišnji desničar?

Marine Le Pen i dalje je zaštitno lice francuske krajnje desnice, no njezin 28-godišnji štićenik Jordan Bardella sve joj je više za petama i sve joj više krade svjetla pozornice

Le Pen i Bardella

 Christophe Simon/Afp

Marine Le Pen i dalje je zaštitno lice francuske krajnje desnice, no njezin 28-godišnji štićenik Jordan Bardella sve joj je više za petama i sve joj više krade svjetla pozornice, započinje Politico svoj tekst.

Krajnje desna Nacionalna fronta službeno je, za vikend, pokrenula svoju kampanju za europske izbore u Marseilleu, tri mjeseca uoči samih izbora. Tisuće pristaša okupilo se u izložbenom centru kako bi započeli kampanju pod sloganom ‘Francuska se vratila, Europa je ponovno rođena‘. Najglasnije klicanje nije došlo za Le Pen, već upravo za Bardellu, karizmatičnog predsjednika stranke.

Čelnik stranke rođen je u Parizu, a poznato ime u francuskoj politici postao je u relativno kratkom razdoblju otkako je krajem 2022. postao šef stranke.

Prema nedavnim anketama, Bardella bi mogao usmjeriti francusku krajnju desnicu do najveće pobjede dosad na izborima. Predviđa se da će njegova stranka osvojiti blizu 30 posto glasova na europskim izborima u lipnju, 10 postotnih bodova ispred pro-Macronove liste. Nacionalna fronta nikada nije dosegla od 25 posto na do sada održanim izborima.

Francuska krajnja desnica porasla je u popularnosti u proteklom desetljeću jašući na valu populizma viđenom drugdje u Europi - i bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao čelnik stranke.

ZVIJEZDA U USPONU

Sada je jedna od francuskih političkih zvijezda u najbržem usponu. Prema jednoj anketi objavljenoj ranije ovog mjeseca, Bardella je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Edouarda Philippea i ispred Le Pen. Njegova ‘teflonska‘ popularnost znači da unatoč tendenciji da se udalji od stranačkih linija, nema mjesta za kritiku njegovog vodstva unutar redova Nacionalne fronte.

Veličina percipirane prijetnje od zamaha vođe krajnje desnice je tolika da se smatra da je Macron odabrao 34-godišnjeg Gabriela Attala uglavnom kao izravan odgovor na Bardellin uspon.

- Attal i Bardella su iste generacije, to je očito. Attal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti poantu, sa sadržajem, tako da je to netko tko se može suočiti s Nacionalnim frontom, rekao je Macronov pomoćnik.

PRO-MACRONOVA STRANKA U OFENZIVI

Promacronova stranka Preporod, dio grupe Renew Europe, nije imala puno problema s pronalaženjem argumenata protiv Bardelle. Pokušali su ga prikazati kao ‘arogantnog proruskog izolacionista‘, ali za sada im to nije uspjelo.

- Nacionalna fronta dobit će više glasova, ali ako uspijemo izbore pretvoriti u izravan sukob između nas i njih, mogli bismo dobro proći, rekao je za Politico član Preporoda.

- Podjela između nacionalista i globalista mora biti u središtu kampanje. Moramo ovo učiniti civilizacijskim pitanjem, zaključuje.

Preporod se svim silama trudi prikazati Nacionalnu frontu kao ekstremističku silu, ističući njegove veze s Rusijom, sklonosti protiv EU i saveze s ekstremističkim strankama u inozemstvu.

U tu svrhu, u središte pozornosti stavili su kontroverze oko njemačkog partnera NF-a. Članovi AfD-a, čiji zastupnici u Europskom parlamentu sjede u skupini za identitet i demokraciju (ID) u Europskom parlamentu zajedno s onima iz Bardelline stranke, sudjelovali su na tajnom sastanku desničarskih ekstremista na kojem ‘remigracijom‘ planiraju deportirati strance i ‘neasimilirane‘ građane, a to je politika koju Nacionalna fronta službeno odbacuje. Kada su se pojavile vijesti o sastanku AfD-a, to je izazvalo opće negodovanje i masovne prosvjede diljem Njemačke.

Le Pen i Bardella kasnije su se sastali sa suvoditeljicom AfD-a Alice Weidel kako bi razgovarali o tome i zatražili objašnjenje. Za sada nisu prekinuli veze između stranaka.

- Reci mi s kim se družiš, reći ću ti tko si, napisala je Valérie Hayer, kandidatkinja s Macronove liste, u objavi na X-u, u kojoj je optužila NF i njegove saveznike da ‘nastoje uništiti europske vrijednosti‘.

NF je također na meti zbog svojih navodnih veza s Rusijom - dugotrajne optužbe protiv stranke na koju je Macron ukazivao u obje svoje predsjedničke kampanje, navodeći zajam od šest milijuna eura koji je stranci dala ruska tvrtka. Kontroverzni kredit je u međuvremenu otplaćen.

U lipnju prošle godine, istražni odbor francuske Nacionalne skupštine o stranom uplitanju označio je Nacionalnu frontu, čiji je predsjednički manifest 2022. pozvao Francusku da se povuče iz integrirane zapovjedne strukture NATO-a, kao ‘pogonski remen‘ za Moskvu.

Dužnosnici NF-a rekli su da su takve optužbe, uključujući one sadržane u nedavnoj istrazi Washington Posta o ruskom uplitanju u francuske poslove, dio kampanje protiv stranke.

- Nacionalna fronta ima prorusku liniju, svi njihovi govori u EU parlamentu to pokazuju, rekla je za Politico Nathalie Loiseau, koja se natjecala protiv Bardelle na europskim izborima 2019.

Pojačano distanciranje od Kremlja od strane Nacionalne fronte zabilježeno je od ruske agresije na Ukrajinu u posljednje dvije godine.

Bardella i drugi zastupnici NF-a u Europskom parlamentu glasali su za rezoluciju EU-a kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine odmah na početku invazije, ali su kasnije bili suzdržani prilikom glasanja o pružanju financijske pomoći Ukrajini.

Kritike upućene Bardelli ponekad pogađaju osobni ton.

- Užasnut sam plitkošću njegove retorike", rekla je Loiseau. ‘Vidim oblik arogancije i pretjeranog samopouzdanja.‘

LE PENIN NASLJEDNIK

Mathieu Gallard, direktor istraživanja u tvrtki za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos, rekao je za Politico da stavovi Nacionalne fronte o Rusiji nisu prva stvar s kojom većina glasača poistovjećuje stranku, iako možda postoje neki ‘neodlučni glasači koji su odbijeni‘ zbog toga.

- Malo je vjerojatno da će to dovesti do toga da Bardella izgubi glasove i moglo bi u najboljem slučaju spriječiti njegov zamah, rekao je.

Bardella je poduzeo dodatne korake kako ne bi izgledao proruski. U prošlogodišnjem intervjuu za l’Opinion rekao je da mu je žao što francuska politička klasa, uključujući NF, nije brže shvatila prijetnju koju Moskva predstavlja.

- Postojala je kolektivna naivnost u pogledu Putinovih ambicija, rekao je tada.

Nekoliko dana kasnije Le Pen je objavila pismo u kojem je kritizirala politiku sankcija EU-a protiv Rusije i ‘neodgovorno ratno huškanje‘ u onome što se smatralo izravnim odgovorom 28-godišnjaku.

To nije bio jedini put da je Le Pen morala raščistiti stvari.

Bardella je prekršio stranačke dogovore u brojnim pitanjima, što je dovelo do nekih internih kritika. Nedavno je govorio protiv primjene minimalnih cijena za francuske poljoprivrednike, unatoč podršci pokreta toj politici — što je još jednom natjeralo Le Pen da razjasni službeni stav koji treba slijediti po tom pitanju tijekom sastanka parlamentarne skupine, izvijestio je Politico.

Ipak, Le Pen, čiji je otac Jean-Marie Le Pen osnovao stranku, stoji uz svoje političko čudo i obračunava se s njegovim kritičarima. Prema izvješću Libérationa, bivša predsjednička kandidatkinja otišla je toliko daleko da je potpredsjednika stranke Sébastiena Chenua gurnula uza zid u hodnicima Nacionalne skupštine i zaprijetila mu da će ga isključiti iz pokreta jer je navodno izrazio pritužbe protiv Bardelle.

- Sutra me može udariti kamion, rekla je Marine Le Pen u TV intervjuu, u kojem slučaju, dodala je, Bardella ima politički status i samopouzdanje da je zamijeni, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 19:09