ŠVICARSKI SINDROM

Polovica Francuza je za zabranu gradnje minareta

Politika je osudila švicarski referendum, ali tenzije s muslimanima nikad nisu bile jače
Demonstrators protest against the results of a vote that banned new minarets, in Lausanne, Switzerland, Tuesday, Dec. 1, 2009. Swiss voters have approved Sunday a right-wing-backed proposal to ban construction of new minarets, a surprise result that could damage Switzerland's economic ties with Muslim states. (AP Photo/Keystone/Jean-Luc Barmaverain)
 AP

PARIZ - Gotovo polovica stanovnika Francuske, njih 46 posto, podržalo bi zabranu gradnje minareta, rezultat je to istraživanja koje je danas objavio Le Figaro, a objavio institut Ifop. Stanje nije bolje ni kad je riječ o protivljenju džamijama - 41 posto Francuza se slaže da ih više ne treba graditi.

Samo petina za gradnju

Samo petina stanovnika (19 posto) smatra da bi džamije i dalje trebalo graditi. Još veću zabrinutost pak izaziva trend - prije osam godina samo se 22 posto ispitanika protivilo gradnji džamija, a čak 31 posto ih je podržavao. Anketa je potaknuta švicarskim referendumom na kojem se većina stanovnika odlučila za zabranu gradnje minareta.

U Francuskoj živi oko pet milijuna muslimana i to je najveća islamska zajednica u Europi, većinom podrijetlom iz sjeverne Afrike, iz bivšh francuskih kolonija. Pariz se dugo hvastao sjajnim odnosima koje ima s muslimanima - dok su u Londonu i Madridu u zrak letjeli vlakovi i autobusi, u Francuskoj nije bilo napada.

Razlika među religijama

No, istraživanje pokazuju da tenzije većinske i manjinske zajednice u proteklih 20 godina nikad nisu bile jače.

Iako je francuska vlada izrazila nezedovoljstvo rezultatima švicarskog referenduma, stanje nije bolje ni u političkom vrhu u Parizu. Naime, glasnogovornik vladajuće stranke, UMP, Dominique Paille, nedavno je doveo u pitanje opravdanost minareta u Francuskoj, navodeći kako “nije siguran” da ih treba graditi. Crkvene je pak zvonike opravdao kao “kulturno naslijeđe”, ističući da postoji razlika između religija prisutnih u Francuskoj prije revolucije i onih koje su došle kasnije.

Povucite svoj novac iz Švicarske muslimani!

Turski državni ministar i glavni pregovarač za EU Egemen Bagis izjavio je jučer da očekuje da muslimani počnu povlačiti novac iz švicarskih banaka nakon zabrane minareta u toj zemlji.

- Našoj braći koja to naprave vrata turskog bankarskog sektora su uvijek otvorena - napomenuo je. Nisu drukčije reagirali ni neki europski političari. Jedan od vođa Stranke zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit također je pozvao bogate muslimane da naprave isto kao odgovor na švicarski referendum. ( a. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 12:37