TRAGIČAN NESPORAZUM

Poljski zrakoplov pao jer kontrolori nisu znali engleski?

Može li razlog pada poljskog predsjedničkog zrakoplova to što su pilot s jedne strane i kontrolor s druge bili izgubljeni u prijevodu? Naime, ruska državna televizija objavila je kako posada poljskog zrakoplova nije dobro govorila ruski, dok na aerodromu u Smolensku, unatoč tome što je to dio uobičajenog protokola, nije bilo kontrolora koji govori engleski.

Najnovije je to nagađanje kojim se pokušava dokučiti zbog čega je poljski pilot, unatoč gustoj magli i tri neuspješna pokušaja slijetanja, odbio preporuku da zrakoplov preusmjeri na zamjenski aerodrom. Po toj teoriji razlog bi bio to što pilot jednostavno nije razumio ruskog kontorolra leta koji mu je, na ruskom, govorio da let produži prema Minsku ili Moskvi.

>> Istražitelji isključili tehnički kvar kao uzrok pada zrakoplova

>> Lijes s ostacima pokojnog predsjednika stigao u Varšavu

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

Prvi koji su to demantirali bili su poljski istražitelji. Poljski tim koji sudjeluje u istrazi nesreće koja je odnijela živote 96 ljudi, među kojima su u poljski predjesnički par te posljki vojni vrh, tvrdi kako je kapetan zrakoplova izvrsno govorio ruski.

Dok istražitelji nastavljaju analizirati podatke sačuvane u crnim kutijama, ostaci poginulog predsjendika Lecha Kaczynskog iz Rusije su prevezeni u Varšavu. Lijes su prvo dočekali predsjednikova kći Marta te brat blizanac pokojnog Lecha, Jaroslaw Kaczynski.

Oboje su na aerodormu u Varšavi kleknuli pred lijes, naslonili čelo na nj, a zatim se prekrižili i ustali. Marta je ostala i bez majke, a ostaci prve poljske dame Marije, unatoč prvotnim informacijima, čini se još nisu identificirani. Oni su s ostalim tijelima prevezeni u Moskvu gdje su pozvane obitelji stradalih na identifikaciju.

Dosad je navodno identificirana 81 žrtva, a poljski ministar zdravstva izjavio je kako su nakon stravične nesreće spasitelji bez većiha problema mogli identificirati samo 14 osoba. Ostala su unakažena do neprepoznatljivosti, a njihova identifikacija bit će obavljena analizom DNK.

Obdukcija je pokazala kako je Kaczynski preminuo zbog ozljeda unutarnjih organa. Njegovo je lijes, nakon što je vožen kroz gužvu ožalošćenih Poljaka, donesen u predsjedničku palaču gdje će u utorak biti javno izložen.

Bronislaw Komorowski, koji se po ustavnim pravilima iznenada našao u ulozi poljskom predsjednika, najavio je kako će već ovog tjedna imenovati novog guvernera Poljske narodne banke. Bivši Slawomir Skrzypek također je na popisu žrtava zrakoplovne nesreće.

- U politici nema mjesta za žalovanje - izjavio je Komorwski upitan hoće li svoju iznenandno stečenu moć iskoristiti kako bi imenovao nekog od svojih političkih istomišljenika.

Inače, smrt poljskog predsjednika rezultirala je i donedavno nezamislivim prizorima. Jedan od njih je i prilog koji je u nedjelju emitiran na ruskoj televiziji Prvi kanal. U njemu je točno objašnjenjo što se zapravo dogodilo u Katynskoj šumi, mjestu na kojem su staljinove snage 1940. godine pogubile oko 22.000 Poljaka, i zašto su Poljaci i danas ogorčeni zbog toga.

Podsjećamo, obilježavanje 70. godišnjice pokolja u Katynu je upravo bilo odredište svih 96 stradalih putnika predsjendičkog zrakoplova.

Drugi prizor koji ističu svjetski mediji jest zagrljaj utjehe koji je ruski premijer Vladimir Putin dao posljkom kolegi Donaldu Tusku.

Dodali se tome proklamirana odlučnost da se zajedničkom istragom u što kraćem roku istjeraju na vidjelo svi detalji ove zrakoplovne nesreće, neki analitičari predviđaju kako bi ova tragedija mogla postati prekretnica u turbulentnim i često teškim odnosima Poljske i Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:35