‘poboljšanje situacije‘

Poljski vozači kamiona deblokirali ključni granični prijelaz između Poljske i Ukrajine

Vozači kamioni su rekli da će ostati na granici tijekom Božića i da će propuštati samo jedan komercijalni kamion svaka tri sata

Dugi redovi na granici

 Wojtek Jargilo/Pap/Profimedia/Wojtek Jargilo/pap/profimedia

Poljski vozači kamiona deblokirali su ključni granični prijelaz Shehyni-Medyka između Poljske i Ukrajine, izjavila je u subotu kijevska ministrica gospodarstva Julia Sviridenko.

"Važno poboljšanje situacije na zapadnoj granici", rekla je Sviridenko.

Poljski vozači kamiona će tijekom Božića nastaviti blokadu na još tri prijelaza i propuštat će još manje kamiona nego prije, rekli su u subotu.

image

Prizori s poljsko-ukrajinske granice

Wojtek Jargilo/Pap/Profimedia/Wojtek Jargilo/pap/profimedia

Poljski vozači blokiraju nekoliko prijelaza s Ukrajinom od 6. studenog, zahtijevajući od Europske unije da ponovno uspostavi sustav prema kojem ukrajinske tvrtke trebaju dozvole za rad u bloku, a isto vrijedi i za europske vozače kamiona koji žele ući u Ukrajinu.

Kasnije su im se pridružili poljoprivrednici koji zahtijevaju vladine subvencije za kukuruz i da se ne povećava porez.

Roman Kondrow, jedan od vođa poljoprivrednika koji prosvjeduju, rekao je nakon razgovora s ministrom poljoprivrede Czeslawom Siekierskim da će prosvjed u Medyki biti obustavljen od nedjelje ujutro do 2. ili 3. siječnja 2024., izvijestila je novinska agencija PAP.

Međutim, vozači kamioni su rekli da će ostati na granici tijekom Božića i da će propuštati samo jedan komercijalni kamion svaka tri sata, umjesto tri svaki sat.

image

Prizori s poljsko-ukrajinske granice

Wojtek Jargilo/Pap/Profimedia/Wojtek Jargilo/pap/profimedia

"Pooštravamo prosvjed, (dopuštajući samo) jedan kamion svaka tri sata", rekla je za Reuters Edyta Ozygała, jedna od vođa prosvjeda vozača kamiona u Dorohusku, dodajući da transport humanitarne pomoći i vojne opreme nije blokiran.

Zamjenik poljskog ministra infrastrukture rekao je u petak nakon sastanka u Kijevu da se nada da bi se prosvjedi vozača na granici s Ukrajinom mogli riješiti prije kraja godine.

Poljski vozači kamiona ovog su tjedna nakon kratke stanke nastavili s blokadom jednog od glavnih prijelaza na ukrajinskoj granici. Prema podacima poljske carine, u subotu se na prijelazu Dorohusk čekalo 77 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:43