PRITISAK SAD-a

Poljski predsjednik stavio veto na kontroverzni zakon o medijima: ‘Vodio sam se s dva pitanja...‘

Zakon bi utjecao na nastavak rada informativnog kanala TVN24 koji je u vlasništvu američke medijske kompanije Discovery Inc.

Andrzej Duda

 Natalia Fedosenko/Tass/Profimedia

Poljski predsjednik Andrzej Duda u ponedjeljak je rekao da je uložio veto na kontroverzni prijedlog zakona o medijima jer dijeli zabrinutost Poljaka za slobodu govora, a potpisivanje u zakonski akt bi također narušilo odnose sa SAD-om, jednom od ključnih saveznica Varšave.

Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz parlament ovoga mjeseca, postrožio bi pravila o stranom vlasništvu medija, što bi posebice utjecalo na nastavak rada informativnog kanala TVN24 koji je u vlasništvu američke medijske kompanije Discovery Inc.

- Vjerujem da je, općenito govoreći, ograničavanje posjedovanja udjela ili dionica u medijskim kompanijama, kada se radi o stranom kapitalu, razumno. Dijelim mišljenje da bi to trebalo uvesti u Poljskoj, ali u budućnosti - rekao je Duda.

Prijedlog zakona i njegovi amandmani, pojasnio je predsjednik, tiču se subjekata koji su već prisutni na tržištu, a tu je i pitanje medijskog pluralizma, slobode govora.

- Kada sam donosio odluku, vodio sam se tim pitanjima - rekao je Duda.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona spriječiti utjecaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije.

PiS također upozorava da strane medijske kuće imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.

Matična tvrtka TVN24 je TVN koja je u vlasništvu Discoveryja, ali je registirana u Nizozemskoj kako bi se zaobišla odredba prema kojoj investitor izvan Europe ne smije imati više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:54