ENERGETSKA DIVERZIFIKACIJA

Poljski predsjednik: ‘Razumijem Mađarsku. Ništa se ne može promijeniti preko noći‘

Mađarska je priopćila da bi joj, u slučaju da prestane uvoziti rusku naftu, trebalo više stotina milijuna eura za obnovu i nadogradnju infrastrukture

Andrzej Duda i Katalin Novak

 Wojtek Radwanski/Afp

Mađarskoj su potrebna europska sredstva kako bi diversificirala opskrbu energentima, rekao je u utorak poljski predsjednik Andrzej Duda i izrazio razumijevanje Poljske prema energetskoj povezanosti Budimpešte i Moskve.

Mađarska je blokirala predloženu zabranu EU-a na uvoz ruske naftu zbog razornog utjecaja koje bi takva zabrana nanijela gospodarstvu zemlje.

Duda je na konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak rekao da se nadao da će Mađarska dati pristanak na zabranu uvoza ruske nafte, ali da razumije stav Budimpešte.

Mađarska je priopćila da bi joj, u slučaju da prestane uvoziti rusku naftu, trebalo više stotina milijuna eura za obnovu i nadogradnju infrastrukture - rafinerija i cjevovoda, dok bi potpuna modernizacija energetskog sustava koštala više milijardi eura.

"Molim vas, imajte na umu da će Mađarskoj biti vrlo teško diversificirati dobavne pravce ukoliko sredstva iz europskih fondova ostanu blokirana", rekao je Duda i podsjetio da je ruska nafta ključna za mađarsko gospodarstvo i da se ništa ne može promijeniti preko noći.

Europska komisija je Poljskoj i Mađarskoj uskratila sredstva iz Fonda za oporavak od pandemije zbog spora oko vladavine prava.

Mađarska predsjednica Novak je kazala da su njezinoj zemlji potrebna i energetska diversifikacija i europska sredstva.

"U mađarskom je interesu da ima što više različitih energetskih dobavnih pravaca, to nam je potrebno da bismo bili suvereni", rekla je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:46