ODGOVOR NA INCIDENT

Poljska je digla pripravnost oružanih snaga i aktivira članak 4 NATO-a, evo što to znači

Pokretanje članka 4 može zatražiti svaka zemlja članica koja se osjeti ugroženom od neke druge zemlje ili terorističkih ugroza

Poljski MiF-ovi 29 i Piotr Müller

 Profimedia/

Malo je vjerojatno da će NATO zbog pada raketa u Poljskoj, za koje se sumnja da su Ruske, pokrenuti članak 5. o kolektivnoj obrani. Time bi ovaj incident, a trenutno se vjeruje da se najvjerojatnije radi tek o incidentu, okarakterizirali kao napad na jednu članicu Saveza, a time na sve njih.

Situacija je krajnje ozbiljna i za NATO. Zato je odmah bilo puno reakcija, ali uz svu osudu žestokih ruskih napada na civilne ciljeve u Ukrajini u utorak, svi su upozorili da treba pričekati da poljske vlasti, zajedno sa saveznicima, utvrde što se doista dogodilo.

Zato će NATO pokrenuti, i to već u srijedu, članak 4 na zahtjev Poljske. A to je članak o konzultacijama među saveznicima. Te konzultacije su počele odmah nakon vijesti o toj eksploziji na tlu Poljske, dakle na tlu Saveza. Glavni tajnik NATO-a je razgovarao s poljskim predsjednikom, američki predsjednik Biden je o tome također razgovarao s poljskim kolegom. Dakle i prije formalnih konzultacija na razini NATO-a, lideri saveznica su početi međusobne konzultacije.

Članak 4 može pokrenuti Poljska ili sam glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Pokretanje članka 4 NATO-a može zatražiti svaka zemlja članica koja se osjeti ugroženom od neke druge zemlje ili terorističkih ugroza.

Ako istraga bude vodila prema tome da je Rusija namjerno gađala ciljeve na tlu NATO-a, što je malo vjerojatno, onda bi to značilo veliku eskalaciju jer Pakt ne bi smio ostati bez odgovora. Jer je NATO, kada je odbijao obećati zaštitu Ukrajine, govorio kako će “čuvati svaki pedalj NATO članica”, a mjesto gdje su dva državljana Poljske izgubila živote, svakako jest pedalj NATO teritorija.

Treba uvijek imati na umu da je NATO prilično oprezan u smislu kolektivnog djelovanja od početka ruske agresije na Ukrajinu. Osim jačanja svoje nazočnosti u svojim istočnoeuropskim članicama, Poljskoj, Rumunjskoj i baltičkim državama, Pakt formalno nije bio umiješan u pomoć Ukrajini. Vojnu pomoć su pružale njegove članice individualno. To nije učinio NATO kao savez. Jer u njemu se sve odluke donose konsenzusom. A u Paktu postoje zemlje koje su skeptične prema pružanju veće vojne pomoći Ukrajini.

No ovaj incident može ubrzati odluke ključnih članica NATO-a za davanje Ukrajini više opreme i sustava za protuzračnu i proturaketnu obranu.

U svakom slučaju, već u srijedu se očekuje sastanak stalnog Vijeća NATO-a na razini veleposlanika gdje će i ovaj incident biti glavna tema.

Poljska podigla razinu spremnosti oružanih snaga

Poljska je nakon sastanka Vijeća podigla razinu spremnosti svojih oružanih snaga, a glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller kazao je kako se uzrok eksplozija još uvijek istražuje, te kako Poljska razmatra da li aktivirati Članak 4. NATO povelje i održati konzultacije s ostalim članicama.

Članak 4. aktiviraju članice koje smatraju da je njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost ugrožena, a ostale članice potom moraju donijeti jednoglasan zaključak o odgovarajućem odgovoru na tu prijetnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:03