RAKETE NA POLJSKU

Poljaci priznali da ih je pogodila ukrajinska raketa, stigla reakcija Kijeva: ‘Hitno nam to dopustite‘

Ruski visokoprecizni projektili lansirani su prema lokacijama u Ukrajini koje su od granice udaljeni najmanje 35 kilometara - stoji u priopćenju

Przewodow

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Rusko ministarstvo obrane objavilo je službeno priopćenje u kojem se tvrdi da eksplozija u Poljskoj nije djelo njihovih raketa. Međutim, Rusi su otišli i korak dalje te ustvrdili kako oni nisu odgovorni ni za uništene zgrade u Kijevu nakon još jednog žestokog napada.

- Snimke ostataka raketa u mjestu Przewodów, objavljene 15. studenog u Poljskoj, bez imalo sumnje identificirane su kao ostaci raketa S-300 koje koristi ukrajinska zračna obrana. Proces identifikacije odradili su najveći ruski stručnjaci. Izjave od strane raznih ukrajinskih i zapadnih izvora da su to ‘ruske rakete‘ namjerna su provokacija kojoj je cilj daljnja eskalacija situacije.

Također, želimo naglasiti da u okviru napada visokopreciznim oružjem na objekte u Ukrajini nisu pokrenuti nikakvi udari ni na jedan civilni objekt u Ukrajini. Prizori uništenih stambenih zgrada, koje je jučer pokazao kijevski režim, izravna su posljedica pada i samouništenja projektila protuzračne obrane koje su ukrajinske snage lansirale iz sustava strane proizvodnje raspoređenih na rubu grada.

Ruski visokoprecizni projektili lansirani su prema lokacijama u Ukrajini koje su od granice udaljeni najmanje 35 kilometara - stoji u priopćenju.

Ukrajinske vlasti rekle su kako su ovi incidenti posljedica ruske agresije, a Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, rekao je kako drugog objašnjenja jednostavno nema. Optužio je Rusiju da cijeli istok Europe želi pretvoriti u ‘nepredvidljivo bojište‘.

U međuvremenu, oglasio se i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je rekao da je napad na njegovu zemlju vjerojatno bio nesretni slučaj izazvan ukrajinskom raketom za protuzračnu obranu.

- Jednostavno, teško je za povjerovati da je to bio namjerni raketni napad - zaključio je Duda.

S druge strane, Ukrajina je uputila hitan zahtjev Poljskoj da im se dopusti prilaz mjestu eksplozije u Poljskoj.

- Želimo da zajedno s partnerima detaljno proučimo što se dogodilo u Poljskoj - rekao je državni tajnik ukrajinske nacionalne sigurnosti Oleksej Danilov. Dodao je da od saveznika očekuje dokaze koje su dovele do zaključka da je na poljsko selo uistinu pala ukrajinska raketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:42