DOMINIC RAAB

‘Politička stabilnost Sjeverne Irske bit će ugrožena sve dok se ne riješi problem Protokola‘

Protokolom se izbjegava ‘tvrda‘ granica između Republike Irske (EU) i Sjeverne Irske koja je u sastavu UK-a i više nije dio EU-a

Dominic Raab 

 Rasid Necati Aslim/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Potpredsjednik britanske vlade Dominic Raab rekao je u nedjelju da će politička stabilnost Sjeverne Irske biti ugrožena sve dok se ne riješi problem Protokola uspostavljenog nakon Brexita za trgovinu između te pokrajine i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Na lokalnim izborima za pokrajinski parlament u četvrtak je pobijedila irska nacionalistička stranka Sinn Fein, prvi put u povijesti pokrajine Sjeverne Irske te je najavila raspravu o ujedinjenju Sjeverne Irske i Republike Irske.

Lokalna vlada u Sjevernoj lrskoj nije bila u punom sastavu od veljače kad je prvi ministar te pokrajine, Paul Givan iz probritanske Demokratske unionističke stranke (DUP), podnio ostavku prosvjedujući protiv Protokola kojim su Europska unija i Velika Britanija dogovorile 2019. režim trgovine nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a.

"Jasno je da je stabilnost ugrožena problemima nastalima zbog Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj", rekao je Raab koji je ujedno ministar pravosuđa.

"Sad se fokusiramo na dva elementa - zbližiti stranke, postići stabilnost, ali i 'otključati' probleme nastale zbog Protokola".

Kao pobjednica lokalnih izbora, Sinn Fein sad ima pravo predložiti kandidata za dužnost prvog ministra Sjeverne Irske, ali prema mirovnom sporazumu Velikog petka iz 1998., kojim su dokončana desetljeća sukoba u toj pokrajini, u vlasti moraju sudjelovati i probritanske protestantske stranke i irske katoličke stranke.

Problem je nastao jer je probritanska stranka DUP nakon izbora objavila da neće sudjelovati u vladi ako se ne postigne dogovor o trgovini.

London i Bruxelles mjesecima pokušavaju prevladati zastoj zbog trgovine jer se nakon izlaska Velike Britanije i EU-a zapravo stvorila carinska granica unutar teritorija Velike Britanije, između Sjeverne Irske i ostatka UK-a.

Protokolom o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, koji su London i Bruxelles dogovorili nakon Brexita, izbjegava se "tvrda" granica između Republike Irske (koja je teritorij Europske unije) i Sjeverne Irske koja je u sastavu UK-a i prema tome više nije dio EU-a.

Protokolom se tako omogućava neometano funkcioniranje gospodarstva na cijelom otoku i štite svi aspekti Sporazuma na Veliki petak te osigurava cjelovitost EU-ova jedinstvenog tržišta robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:49