STRAVA U TEKSASU

Polio se benzinom i prijetio suicidom, stigla je policija i zapalila ga. Sada ih štiti imunitet

Ponašanje policajaca nije bilo nerazumno, niti je sila koju su primjenili bila jasno pretjerana, presudilo je sudsko vijeće
Ilustracija
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Amerikanac Gabriel Eduardo Olivas, 39-godišnji muž i otac, jednog je dana 2017. doživio psihički slom. U vidno rastrojenom stanju, polio se benzinom i prijetio da će se zapaliti i ubiti. Njegov je sin pozvao policiju u pomoć, koja je ubrzo izašla na teren i napetu situaciju riješila tako što je Olivasa zapalila i ubila.

Njegova obitelj pokušala je tužiti policiju, koja je Olivasa pokušala “smiriti” elektrošokerom. Iskra od šokera zapalila je benzin, a Olivas je pretrpio teške opekline usljed kojih je preminuo nekoliko dana kasnije. No, Žalbeni sud SAD-a za peti okrug Presidio je da obitelj Olivas uopće ne može tužiti policajce grada Arlingtona jer ih štiti “kvalificirani imunitet”.

Takvu zaštitu osigurao je policiji diljem SAD-a Vrhovni sud presudom iz 1960., kojom je zaštitio policajce južnih saveznih država koji su maltretirali prosvjednike za ljudska prava. Iako pojam kvalificiranog imuniteta nigdje ne postoji u američkom zakonu, uveden je presudom kroz presedansko pravo. Kvalificirani imunitet štiti policajce koji krše ustavna prava pojedinaca od tužbi, osim u slučajevima jasnog kršenja prava “kojih bi razumna osoba bila svjesna”.

“Ponašanje policajaca nije bilo nerazumno, niti je sila koju su primjenili bila jasno pretjerana”, presudilo je sudsko vijeće trojice sudaca, koje su imenovali Ronald Reagan, Bill Clinton i Donald Trump. Američka unija za građanske slobode (ACLU) namjerava slučaj izgurati do Vrhovnog suda, u nadi da će polagano doći do promjena u sudskoj interpretaciji kvalificiranog imuniteta.

U tužbi protiv policajaca, koju je okružni sud presudio u korist obitelji, no Žalbeni sud odbacio, odvjetnici ACLU-a jasno su naveli kako su trojica policajaca mogli vidjeti Olivasa kako drži kantu s benzinom, te kako njegova soba smrdi po benzinu. Trebali su tokom svojeg treninga naučiti kako elektrošokeri mogu zapaliti vatru, no čak i da su to zaboravili, jedan od trojice policajaca glasno ih je upozorio “ako ga šokiramo, zapalit će se!”. Unatoč upozorenju, druga dva policajca su ga šokirala i zapalila.

“Niti jedan razuman policajac u poziciji tuženika ne bi mogao misliti da je zapaliti Olivasa primjeren i odmjeren odgovor na prijetnju da bi se Olivas mogao sam zapaliti,” stajalo je u pismu ACLU-a Žalbenom sudu, poslanom u svojstvu prijatelja suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:11