ŠEF BANDE HRVAT?

Policija konačno locirala ukradeno zlato Tamare Ecclestone - rastaljeno je u romskom naselju

Britanski mediji navode da su među opljačkanim predmetima bile torba Louis Vuittona i dijamantne naušnice vrijedne 300.000 funti
Tamara Ecclestone
 David Parry/Pa Images/Profimedia

Nakon priznanja Alessandra Donatija, sada je na redu da krivnju prizna Alessandro Maltese, drugi osumnjičeni za pljačku vile Tamare Ecclestone u Londonu 2019. godine, piše Corriere della Sera. Donati (44) se tijekom suđenja u srijedu o takozvanoj ''krađi stoljeća'' izjasnio krivim za sudjelovanje u provali u dobro čuvanu vilu kćeri bivšeg pokrovitelja Formule 1.

Unatoč prisutnosti zaštitarskog tima u kući s 55 soba u iznosu od 70 milijuna funti blizu kraljevske palače Kensington, provalnici su uspjeli ući u posjed 29. studenoga i 18. prosinca. Kuća u kojoj živi Ecclestone sa suprugom Jayom Rutlandom i djecom je u vrijeme provale bila prazna jer je obitelj provodila odmor na skijanju u Laponiji.

O krivnji se još nisu izjasnili Talijan Alessandro Maltese (45) i Srbin Jugoslav Jovanović (23) - na glasu u Italiji kao "mag provala" i "kralj prijevara". Trenutno se nalaze u pritvoru optuženi da su bili dio zavjere i pljački koje su ciljale na domove bogatih. Maltese bi se trebao pojaviti na sudu 23. travnja, a Jovanović prvi put pojavio pred Crown Courtom u srijedu te se još nije izjasnio.

Ukradeni plijen procijenjen na 25 milijuna funti - Ecclestone nije dala točan iznos opljačkanih dragulja i novca - nikada nije pronađen. Britanski mediji navode da su među opljačkanim predmetima bile torba Louis Vuittona i dijamantne naušnice vrijedne 300.000 funti.

Među ostalim navodnim žrtvama zavjere i pljački u istom periodu bili su bivši igrač i menadžer nogometnog kluba Chelsea, Frank Lampard, i pokojni vlasnik Leicester Cityja Vichai Srivaddhanaprabha.

Kako piše talijanski medij, ukradeno zlato Tamare Ecclestone je vjerojatno rastaljeno u jednoj od postojećih talionica u romskim naseljima u milanskoj ulici Monte Bisbino gdje su Donati i Maltese gravitirali dugo vremena. Prva osoba koju je uhitio Scotland Yard bila je 47-godišnja rumunjska kućna pomoćnica Maria Mester koja je puštena jer je sud povjerovao u njezinu obranu: da su naušnice koji je nosila u trenutku uhićenja, te koje su pripadale Tamari, bile poklon muškarca kojeg je ona upoznala kao klijenta.

U siječnju je sud oslobodio optužbi njenog sina Emila-Bogdana Savastru (29), zaštitara Sorina Marcovica (52) i hotelskog radnika Alexandra Stana (49). Jovanović je nakon krađe odletio kući u Italiju i nestao. Ponovno se pojavio kad su ga, dok je koristio lažno ime, pronašli s trojicom sudionika koji su krivotvorenim novcem pokušavali prevariti investitore od 480.000 eura.

U cijelom slučaju nedostaje možda pravi šef, kako piše talijanski mediji, 32-godišnji hrvatski državljanin Daniel Vuković. On nakon pljačke s rumunjskom čistačicom odletio za Beograd, moguće promijenio identitet, nakon čega mu se gubi trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:03