ZVUČAN SLUČAJ

Policajka proglašena krivom za ubojstvo Afroamerikanca: ‘Izvukla sam pištolj umjesto šokera‘

Budući da Kim Potter nije ranije osuđivana, smjernice za određivanje kazne u Minnesoti kreću se između 6 i 8,5 godina zatvora.

Damik Wright i Kim Potter

 AFP

Američka policajka Kim Potter proglašena je krivom za ubojstvo iz nehaja prvog i drugog stupnja u slučaju fatalne pucnjave u mjestu Brooklyn Center u kojoj je ustrijeljen 20-godišnji Daunte Wright.

Kim Potter na klupi za svjedoke ispričala je da je greškom umjesto elektro-šokera izvukla pištolj i ustrijelila Dauntea Wrighta.

Dok je slušala presudu, bivša policajka nije pokazivala emocije. Sutkinja je odredila zadržavanje bez jamčevine.

Maksimalna kazna za ubojstvo prvog stupnja temeljena na nesmotrenom rukovanju vatrenim oružjem je 15 godina uz ili s novčanom kaznom od 30,000 dolara. Budući da Kim Potter nije ranije osuđivana, smjernice za određivanje kazne u Minnesoti kreću se između 6 i 8,5 godina zatvora.

image

Damik Wright, brat Dauntea

Stephen Maturen/AFP
image

Kim Potter

-
image

Damik Wright, brat Dauntea

Stephen Maturen/AFP

Porotnici na suđenju bivšoj policajki u smrtnonosnoj pucnjavu vijećali su 27 sati od ponedjeljka. U završnoj riječi tužitelj je njezine postupke opisao kao tragičnu pogrešku proizašlu iz nesmotrenosti i nemara, dok je obrana tvrdila da je riječ o pogrešci, a ne zločinu.

Daunte Wright zaustavljen je 11. travnja zbog prometnog prekršaja, ali do natezanja je došlo kada se pokušao vratiti u svoj automobil. Njegova smrt izazvala je prosvjede zbog čega je proglašen policijski sat.

Policija je pustila i snimku na kojoj se čuje kako policajka govori: "Taser, Taser, Taser" - uobičajeni policijski postupak prije upotrebe šokera. Wright potom ulazi u svoj automobil i odlazi, dok ista policajka kaže: "Sranje, upravo sam ga upucala."

Smrtno ranjen, Wright se srušio nekoliko ulica dalje.

image

Očekivanje presude u Minneapolis

Kerem Yucel/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25