DOŽIVOTNI ZATVOR

Policajac oteo, silovao i ubio djevojku (33) pa zapalio tijelo: Sve je počelo lažnim uhićenjem zbog ‘korona mjera‘

Policajčev je odvjetnik tijekom saslušanja rekao da njegov klijent zaslužuje dugačku kaznu, ali ne i doživotan zatvor
Sarah Everard
 -/METROPOLITAN POLICE/AFP

Wayne Couzens (48), bivši djelatnik Metropolitanske policijske službe, službe koja djeluje na području konurbacije Velikog Londona u Engleskoj, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog otmice, silovanja i ubojstva 33-godišnje Sarah Everard, piše The Guardian.

Couzens je na doživotan zatvor osuđen nakon dvodnevnog saslušanja tijekom kojeg su se doznali detalji policajčevih zločina koji su rezultirali smrtnim stradavanjem 33-godišnjakinje djelatnice u marketingu.

Policajčev je odvjetnik tijekom saslušanja rekao da njegov klijent zaslužuje dugačku kaznu, ali ne i doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja jer je tijekom suđenja priznao krivicu za zločin.

Zločin ubojstva u Britaniji se obavezno kažnjava doživotnim zatvorom, a sucu preostaje odrediti hoće li osuđeniku omogućiti da nakon odsluženih 30 godina zatražiti pomilovanje. Otprilike 60 osoba trenutno u Engleskoj i Walesu služi kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Couzens je 3. ožujka 2021. oko 21:30 sati na području južnog Londona pomoću službenih isprava Metropolitanske policije, čiji je tada bio djelatnik, inscenirao uhićenje Everard, koja se vraćala kući nakon posjete prijatelju.

Couzens nije bio na dužnosti kada je inscenirao uhićenje Everard, ali je na sebi imao policijski remen s oružjem. Ranije u danu je bio zadužen za osiguravanje američke ambasade u Londonu.

Lažno uhićenje Everard dogodilo se u trenutku kada je u Britaniji zbog pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 na snazi bio lockdown. Moguće je da je Couzens 33-godišnjakinju zaustavio pod pretpostavkom da je prekršila važeće epidemiološke mjere. Na saslušanju se doznalo da je Couzens prošao obuku za provođenje epidemioloških mjera te da je znao kako se obratiti osobi koja je možda prekršila mjere.

Svjedokinja uhićenja rekla je da vidjela kako Couzens Everard lisice stavlja dok je ova ležala na pločniku. Svjedokinja je dodala da je mislila da policajac u civilu uhićuje ženu koja je "sigurno napravila nešto loše".

Nakon što je Couzens 33-godišnjakinji stavio lisice na zapešća, posjeo ju je na stražnje sjedište svog automobila i odvezao u 128 kilometara udaljeni Kent. Na sudu se doznalo i da je Couzens bio unajmio automobil i kupio ljepljivu traku te da je potom "krenuo u lov na mladu djevojku koju će oteti i silovati". Couzens je u Kentu zamijenio automobile te silovao Everard, koju je potom ugušio policijskim remenom.

Sigurnosne kamere postavljene diljem Kenta zabilježile su kako se Couzens nakon ubojstva motao gradom i počeo prikrivati svoje zločine. Napunio je kanticu benzinom i zatim zapalio tijelo 33-godišnjakinje. Kasnije ga je premjestio na drugu lokaciju u zelenim vrećama koje je kupio za tu svrhu.

Na saslušanju se doznalo i da se Couzens pokušao riješiti Everardinog mobitela te da je njegov ejakulat pronađen na njezinom tijelu. Komadić SIM kartice koja se nalazila u mobitelu 33-godišnjakinje pronađen je u automobilu koji je Couzens koristio za počinjenje spomenutih zločina.

Policija je kasnije objavila video u kojem je Couzens tvrdio da je oteo Everard jer mu je prijetila banda i zato što su ga članovi bande natjerali da im je preda. Objavljena je i snimka u kojoj se može čuti kako Couzens nekoliko dana nakon ubojstva ugovara termin kod veterinara za svog psa. U snimci se moglo čuti da Couzens misli da njegov pas pati od "anksioznosti zbog odvajanja od vlasnika".

Everardino je tijelo pronađeno sedam dana nakon otmice. Bilo je umotano u vreći koju je Couzens ranije kupio. Everard je identificirana pomoću stomatološkog kartona. Obdukcijom je utvrđeno da je 33-godišnjakinja umrla od gnječenja vrata.

Couzens je uhićen 9. ožujka zbog sumnje da je oteo Everard, a dan poslije je optužen i za ubojstvo djevojke. Couzens je tijekom suđenja priznao krivnju za zločine, a ubrzo zatim je dobio i otkaz u Metropolitanskoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:50