TKO IMA VEĆEG

‘Pokretna tvrđava‘ protiv ‘Vlaka duhova‘: Kimov i Putinov vlak otkrivaju više nego diktatori možda žele

Kim Jong-un u posjet Vladimir Putinu stigao je svojim oklopljenim vlakom, što je omiljeno prijevozno sredstvo i njegovog ruskog kolege

Kim Putin

 /Afp

U prvom putovanju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una izvan zemlje još od zatvaranja granica u siječnju 2020. godine uslijed pandemije covida-19, barem za koje se zna, on za posjet ruskom kolegi Vladimiru Putinu koristi privatni, raskošni, teško oklopljeni vlak, što je oblik prijevoza koji se također smatra omiljenim ruskom vođi. Istim je tim tamnozelenim vlakom stigao u posjet Putinu 2019. godine.

Iako je o vlaku objavljeno malo informacija, nekoliko fotografija koje su objavili državni mediji oslikava luksuz - radi se o oklopljenom, neprobojnom vlaku s redovima ružičastih kožnih sofa, vagonom koji se koristi kao ured i sobom za sastanke, kao i sobom za karaoke i kutije s finim francuskim vinom.

Prema južnokorejskom Ministarstvu za ujedinjenje, Kimov vlak sa 21 vagonom, nazvan "Pokretna tvrđava", ima neprobojne prozore, pojačane čelične zidove i podove kao zaštitu od eksploziva, pa čak i napadno oružje te helikopter "za bijeg u slučaju nužde".

Hamam za Putina

Unatoč svemu, možda se Kimov vlak ne može u svemu nositi sa željezničkim prometalom njegovog ruskog kolege. Putinov osobni vlak sadrži teretanu, bar pa čak i kozmetološku ordinaciju, kako navodi istraživačka stranica Dossier Center, koja je proučavala dokumente ruske Federalne službe za zaštitu (FSO), Ruskih željeznica i drugih izvora povezanih s vladom, kako prenosi Newsweek.

Izvještaji također govore da vlak ruskog čelnika sadrži hamam, odnosno tursku parnu kupelj, blagovaonicu i kino, a ima i opremu za hitne slučajeve koja spašava živote, uključujući respirator i defibrilator te jedinicu za infuziju koja omogućuje mjerenje i ubrizgavanje točne doze lijeka za pacijenta.

Kao i u vlaku Kim Jong-una, jedan od vagona služi kao Putinov ured, a na sličan je način opremljen suvremenom opremom. Snimke objavljene u sklopu dokumentarnog filma pod naslovom "Narodni roditelj" u listopadu 2022. prikazuju sjevernokorejskog vođu u sobi za sastanke u njegovom vlaku, koja je ukrašena plavim zavjesama, dugim, bijelim stolom i velikom biljkom.

Zastarjeli i slabo zaštićeni Putinov ‘vlak duhova‘

Putinov se vlak, pak, kako napominje Dossier Center, izvana gotovo ne razlikuje od ostalih vlakova Ruskih željeznica - vagoni su mu sive boje s crvenom prugom. Jedan promatrač opisao je Putinovu kompoziciju kao "vlak duhova", izvijestio je svojedobno CNN. "Na željeznicama naše zemlje vozi vlak duhova", napisala je osoba uz fotografiju onoga što se čini kao oklopni vlak ruskog predsjednika. "Nema ga u voznom redu niti u sustavima Ruskih željeznica".

Putinov vlak ima 22 vagona, jedan više od Kimovog, stoji u izvješću Dossier Centera. Ipak, čini se da je Kimova kompozicija bolje opremljena za zaštitu od napada. Novinar Ilja Roždestvenski, koji je napisao izvješće za Dossier Center, prethodno je za Newsweek rekao da oklop na Putinovom vlaku ne pruža zaštitu od ozbiljnih prijetnji. "Štiti samo od pucnjave", rekao je Roždestvenski. "Nadalje, posebni komunikacijski sustavi instalirani unutar vlaka beznadno su zastarjeli".

"Drugim riječima, sva tajnovitost i sigurnost žrtvovani su kako bi se smjestili sadržaji poput kozmetičke ordinacije i hamama za Putina", zaključio je on.

image

Kim Jong-unov vlak navodno je sigurniji od Putinovog

Str/Afp
image

Kim Jong-un stiže vlakom u Rusiju na sastanak s Putinom

Handout/Afp
image

Vladimir Putin u svom oklopnom vlaku

Alexey Druzhinin/Afp
image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:13