BITKA ZA ANDRIIVKU

Pojavila se zlokobna snimka ruskih zapovjednika koji ubijaju vlastite vojnike: ‘Nisu birali...‘

Kada su se ruski vojnici počeli predavati, ruski zapovjednici su navodno i njih i ukrajinske vojnike zasuli topničkom paljbom

Navodna snimka ruskog granatiranja vlastitih snaga

 Screenshot/Twitter

Pripadnici 3. zasebne jurišne brigade objavili su na Telegramu nove snimke operacije oslobađanja Andriivke u okrugu Bahmut u Doneckoj oblasti. "Neprijatelj je pucao iz minobacača, a eksplozije minobacačkih granata bile su sve bliže i bliže. Jurišne trupe nastavile su hvatati neprijatelja usred bojnog polja - u selu prepunom Rusa", naveli su u objavi, kako prenosi Ukrainska Pravda.

Sama snimka prikazuje napadna djelovanja vojnika 3. satnije 1. jurišne bojne brigade. Po snimkama koje prikazuju spaljena stabla i uništene zgrade jasno je da je Rusija ovo naselje sravnila sa zemljom, piše ukrajinski list.

Istovremeno, na društvenim se mrežama pojavila snimka koja navodno prikazuje kako ruske snage ubijaju vlastite vojnike koji su se pokušali predati kod Andriivke. Kako uz objavu snimke piše korisnik X-a, ranije poznat kao Twitter, Aleksandr X, ukrajinske snage su se suočile sa zločinom koji su ruski zapovjednici počinili nad vlastitim vojnicima.

Rusija zanijekala da je izgubila Andriivku

"U beznadnom položaju i s nedostatkom streljiva, ukrajinske jedinice koje su napredovale pozvale su ruske snage u Andriivki na predaju. Kada su ruski vojnici pristali i počeli se predavati, ruski zapovjednici su topničkom vatrom namjerno gađali svoje vojnike - i ukrajinske vojnike koji su napredovali. Ruski zapovjednici su ili namjerno gađali svoje jer su se pokušali predati, ili su gađali naše vojnike bezosjećajno ignorirajući činjenicu da će njihovi ljudi stradati u baražu", napisao je korisnik.

Ipak, za sada nema neovisne potvrde autentičnosti ove snimke i iznesenih informacija.

U međuvremenu, Rusija se u subotu oglasila o ukrajinskim tvrdnjama o zauzimanju Andriivke, tvrdeći da nisu točne. Ukrajina je "neuspješno" pokušala istjerati snage iz grada, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u svom dnevnom briefingu.

Također su zanijekali "djelomični uspjeh" o kojem je Ukrajina izvijestila u obližnjoj Kliščiivki, smještenoj također južno od Bahmuta, prenosi Sky News.

Ukrajina je ovog tjedna objavila da je pobijedila u bitci za Andriivku, važno mjesto za daljnje napredovanje u protuofenzivi, rekavši da se radi o odskočnoj dasci za okruživanje Bahmuta.

Čak je i predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju hvalio 3. jurišnu brigadu i njezin uspjeh. Sky News napominje kako nisu u mogućnosti provjeriti ta izvješća o stanju na bojnom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:41