VEĆ PETO IME

Pojavila se nova ozbiljna kandidatkinja za šeficu NATO-a: ‘Pogledajte kome ide u posjet idući mjesec...‘

Iako je Frederiksen umanjila spekulacije, neki dužnosnici smatraju da je ona ozbiljan kandidat

Mette Frederiksen

 Denis Lovrovic/Afp

Danska premijerka Mette Frederiksen istaknula se kao ozbiljan kandidat za vođenje NATO-a nakon poziva za posjet Bijeloj kući, prenosi Politico. Predsjednik Joe Biden ugostit će Frederiksen sljedećeg mjeseca, što je izazvalo nagađanja o podršci SAD-a njezinoj kandidaturi.

Trenutačni glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sprema se napustiti svoju dužnost, a Frederiksen se vidi kao obećavajuća zamjena. Kao prva ženska kandidatkinja za tu ulogu, ona udovoljava zahtjevu za većom rodnom raznolikošću. Danska umjerenost unutar saveza, posebno u pogledu Ukrajine, također je dobila podršku ključnih saveznika.

Međutim, njezino državljanstvo može predstavljati prepreku, s obzirom na to da je Danska već obnašala tu dužnost. Osim toga, dansko izdvajanje za obranu ne zadovoljava cilj NATO-a od 2 posto, što izaziva zabrinutost. Također, neizvjesno je kada će Frederiksen biti dostupna.

Unatoč tim razmatranjima, podrška NATO-a Ukrajini bit će ključna tema tijekom njezina posjeta Washingtonu. Odluka o imenovanju novog glavnog tajnika zahtijeva suglasnost svih članica NATO-a, pri čemu SAD tradicionalno igra ključnu ulogu u procesu selekcije.

Iako je Frederiksen umanjila spekulacije, neki dužnosnici smatraju da je ona ozbiljan kandidat, iako natjecanje ostaje otvoreno. Ostali potencijalni kandidati uključuju nizozemskog premijera Marka Ruttea, španjolskog premijera Pedra Sáncheza, britanskog ministra obrane Bena Wallacea i estonsku premijerku Kaju Kallas.

Međutim, trajni sukob u Europi natjerao je neke saveznike da budu oprezni pri odabiru vođe. Postoji sve veći osjećaj među saveznicima iz istočne Europe da bi trebali razmotriti kandidata iz tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:03