‘POSEBNO OKRUTNI‘

Pogubljen par čiji je zločin zgrozio cijelu Kinu

Prema kineskom Vrhovnom sudu, Ye je partnerovo dvoje djece vidjela kao prepreku za vjenčanje i teret za njihov budući zajednički život

Kineska policija, ilustracija

 AFP

Kina je u srijedu pogubila par koji je bacio dvoje male djece kroz prozor stana na 15. katu kako bi mogli zasnovati novu obitelj. Slučaj je izazvao bijes diljem zemlje, a Zhang Bo i Ye Chengchen ubrzo su bili proglašeni krivima za ubojstvo djece iz njegovog prvog braka, pokušavajući ga prikazati kao slučajni pad iz zgrade u jugozapadnoj metropoli Chongqingu, prenosi CNN.

Zhang Bo započeo je aferu s Ye Chengchen i isprva skrivao činjenicu da je oženjen i ima djecu, ali kad je njegova ljubavnica saznala za obitelj, odlučio je pokrenuti proces rastave.

Prema kineskom Vrhovnom sudu, Ye je njegovo dvoje djece vidjela kao “prepreku” za vjenčanje i “teret za njihov budući zajednički život”. Sud nadodaje kako ga je više puta nagovarala da ih ubije i prijetila da će prekinuti s njim ako to ne učini.

Zhang je zatim u studenome 2020. bacio svoju dvogodišnju kćer i jednogodišnjeg sina s prozora spavaće sobe svog stana na 15. katu, dok su se djeca igrala. Par je bio osuđen na smrtnu kaznu u prosincu 2021. godine.

Vrhovni sud objasnio je da je njihov zločin "ozbiljno doveo u pitanje zakonsku i moralnu krajnju crtu", nazivajući njihov motiv za ubojstvo "krajnje prezirnim" i "posebno okrutnim", izvijestila je državna novinska agencija Xinhua .

Vijest o njihovom pogubljenju započela je raspravu sa stotinu milijuna pregleda na kineskoj društvenoj mreži Weibo, od kojih je najpopularniji komentar, u kojem je korisnik rekao da su zaslužili svoju kaznu, imao 27 tisuća lajkova.

Studija objavljena 2020. godine otkrila je da 68 posto kineskih građana podržava smrtnu kaznu. John Zhuang Liu, profesor prava na Sveučilištu u Hong Kongu, koji je autor studije, rekao je da internetski pregledi možda ne odražavaju sasvim točno kinesko javno mnijenje, naglašavajući da dio stanovništva, koji izražava političke stavove na internetu, istovremeno daje veću podršku smrtnoj kazni.

- Nemamo jasno razumijevanje stajališta opće javnosti o smrtnoj kazni u Kini i nedostaje nam rigorozan kanal za prikupljanje podataka - dodao je.

Studija se temeljila na posljednjim dostupnim podacima iz 2013. godine, koji su bili prikupljeni na nacionalnoj razini.

- Ne znamo jesu li se stavovi javnosti od tad promijenili - objasnio je.

Kina ne daje transparentne informacije o ukupnom broju pogubljenja, ali vjeruje se da su tisuće ljudi pogubljeni i osuđeni na smrt svake godine, prema informacijama skupine za ljudska prava Amnesty International. Pogubljenje u srijedu također je dovelo u fokus glavnu metodu koja se koristi u Kini za izvršenje smrtne kazne - smrtonosnu injekciju.

- To je zapravo eutanazija. Bilo im je lako - stoji u komentaru na Weibu s 20 tisuća lajkova.

Neki korisnici skrenuli su pozornost na nedavno pogubljenje zatvorenika iz Alabame, Kennetha Smitha, tijekom kojeg je korištena kontroverzna i eksperimentalna metoda udisanja čistog dušika, za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla dovesti do pretjerane boli ili čak mučenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:34