BRUTALNA SMRT

POGUBLJEN I DRUGI HUMANITARAC Islamska država odrubila glavu Britancu Henningu

Vjeruje se kako je ubojica i ovaj put Džihad John, koji je odgovoran i za smrt dva američka novinara
An image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 13, 2014 purportedly shows a masked militant (R) threatening to execute British hostage Alan Henning dressed in orange and on his knees in a desert landscape as his next victim just after beheading 44-year-old British aid worker David Haines. AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / HO === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ===
 HO/AFP

Islamska država odrubila je glavu Alanu Henningu (47), britanskom državljaninu koji se pojavio na videu smaknuća sisačkog zeta Davida Hainesa.

Taksist iz Salforda je otet u Siriji prošlog prosinca gdje je radio kao humanitarac.

Vjeruje se kako je ubojica i ovaj put Džihad John, koji je odgovoran i za smrt dva američka novinara, Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa te britanskog humanitarca Davida Hainesa.

- Njegova krv je na rukama zastupnika britanskog parlamenta - poručio je Džihad John u videu pod imenom 'Još jedna poruka SAD-u i njihovim saveznicima'.

Ovog utorka je supruga stradalog humanitarca, Barbara Henning, uputila apel Islamskoj državi u kojoj je molila za njegovo puštanje na slobodu.

- On je nedužan - poručila je gospođa Henning.

Britanski premijer David Cameron oštro je osudio smaknuće još jednog humanitarca iz njegove zemlje.

- Brutalno ubojstvo Alana Henninga novi je dokaz barbarizma ovih terorista. Moje molitve večeras su upućene Alanovoj supruzi Barbari, njihovoj djeci i svima koji su ga voljeli - izjavio je Cameron.

- Alan je otišao u Siriju pomagati ljudima svih vjeroispovijesti. Činjenica da je otet kada je pokušavao pomagati drugima te da je sada ubijen pokazuje kako nema granica izopačenosti terorista Islamske države. Sve ćemo učiniti kako bi ove ubojice priveli pravdi - poručio je Cameron.

Na kraju videa pogubljenja pripadnik Islamske države zaprijetio je ubojstvom još jednog taoca. Ovaj put riječ je o Peteru Kassigu (26), bivšem američkom vojniku koji je u Siriji radio kao humanitarac.

- Započeo si svoje zračne napade na naše ljude pa je jedino ispravno da mi udarimo na idućeg iz tvog naroda - poručio je ubojica Baracku Obami.

Na fotgrafiji: Peter Kassig

Britansko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako provjeravanju autentičnost objavljene snimke.

- Ukoliko se radi o autentičnoj snimci, onda je riječ o još jednom odvratnom ubojstvu - prenosi BBC .

Podsjetimo, Henning je u Siriju otišao u humanitarnu misiju, navodno je planirao da to bude posljednje njegovo putovanje a vjeruje se da je otet oko Božića prošle godine dok je bio u humanitarnom konvoju koji je na područje Sirije ušao iz Turske. Njegov prijatelj Mohamed Elhaddad, direktor britanske kompanije koja je organizirala konvoje, opisao ga je kao čovjeka kojemu je humanitarno volontiranje strast.

'Sjećam ga se iz dvaju konvoja, krajem 2012. i u svibnju 2013., uvijek je bio jako pozitivan i vrlo zainteresiran za rad.

'Upoznao sam njegovu obitelj i djecu. Prvi put kada smo zajedno bili u konvoju bio je jako uzbuđen i emotivan. Jako je snalažljiv i uvijek nam je bio koristan na našim putovanjima. Ali ipak je otišao preduboko u Siriju. Preuzeo je na sebe taj dodatni rizik... No, nimalo se ne slažem s ovim što mu se događa. Alan je moj prijatelj i hvata me velika tuga zbog situacije u kojoj se našao', rekao je Elhaddad za Mirror.

Novinarka BBC-ja Catrin Nye kaže da ga je upoznala jednom prilikom dok se u Salfordu pored Manchestera pakirao za put u Siriju. 'Doznala sam da je već išao s jednim konvojem i da je planirao ići ponovno. Zvali su ga Gadget jer se snalazio s tehnologijom, svi su ga voljeli', rekla je Nye.

Dodala je da su ga na put u pogibelj nagnala iskustva nekih njegovih prijatelja, koji su također išli u Siriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:51