PRECIZNA PALJBA

Pogledajte video glavnog zapovjednika ukrajinske vojske: Britanskim haubicama nemilosrdno uništavaju Ruse

Padobranci dobivaju nova teška vozila jer će im upravo takva trebati u nadolazećim tjednima i mjesecima
 Twitter Screenshot/

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni objavio je video na kojem se vidi kako njegovi vojnici koriste haubicu L119 britanske proizvodnje za uništavanje ruske vojne opreme.

"Naše topničke postrojbe koristile su britansku haubicu L119 za izvršenje borbene zadaće. Uništile su neprijateljski SPG-9 (protutenkovski top sovjetske proizvodnje) i njegovo streljivo, te oštetile neprijateljski minobacač 2B9 Vasilek", napisao je Zalužni.

Elitne zračno jurišne snage

Ranije je britanski ministar obrane Ben Wallace najavio slanje više od dvadeset samohodnih 155 mm haubica M109 i 36 105 mm L119 haubica u Ukrajinu. Oružje se počelo koristiti koncem srpnja, a tada su ukrajinski padobranci prvi izvijestili o njegovoj razornoj moći. Objasnili su, kako su brza paljba i mobilnost oružja također njegova glavna prednost, piše Slobodna Dalmacija.

Padobranci su inače, elita ukrajinske vojske. I prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., tadašnjih sedam zračno-jurišnih brigada bile su jedine ukrajinske brigade koje su uvijek bile u pripravnosti. Oko 1400 vojnika svake brigade bilo je uvježbano i opremljeno za velike borbe i spremno za trenutni raspored.

Tenkovi Challenger 2 britanske proizvodnje, njemačka borbena vozila Marder i borbena vozila Stryker iz Sjedinjenih Američkih Država koji su prošli tjedan stigli u Ukrajinu također su dodijeljeni ukrajinskim elitnim zračnim jurišnim snagama. Čini se čudnim dodjeljivanje tenka Challengera 2 teškog 71 tone i Mardera od 31 tone formacijama koje se, u teoriji, raspoređuju padobranom. Čak i Stryker, okretno vozilo s kotačima, teže je od 16 tona.

No, Ukrajinci znaju što rade. Padobranci dobivaju nova teška vozila jer će im upravo takva trebati u nadolazećim tjednima i mjesecima, kada budu vodili dugo očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

U ukrajinskoj vojnoj doktrini zračno-jurišne trupe zapravo ne putuju često helikopterom ili zrakoplovom. Pogotovo ne u sadašnjem ratu, gdje se Ukrajinci bore na vlastitom tlu i gdje ruska protuzračna obrana isključuje zračne napade velikih razmjera. U dosadašnjim bitkama ukrajinske zračno-jurišne brigade bile su nešto lakše od mehaniziranih i tenkovskih brigada. Dok je tenkovska brigada mogla imati tri tenkovske bojne, svaka s oko 30 dizelskih tenkova T-64, T-72 ili T-80U, zračno-jurišna brigada obično je imala samo jednu četu s tenkovima T-80BV. Međutim ovogodišnja protuofenziva mogla bi naići na jači otpor neprijatelja budući su - istovremeno dok su trošili veliki dio svoje ofenzivne borbene moći pokušavajući i ne uspijevajući zauzeti Bahmut, Vuhledar i nekoliko drugih istočnih gradova - Rusi gradili velike utvrde kako bi pojačali svoju obrambenu moć, piše Slobodna Dalmacija.

image

Stryker, Challenger 2 i Marder

Screenshot Twitter/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:32