BIJELA KUĆA OBJAVILA

Pogledajte što su Kim i Putin dogovorili, sve je snimio satelit: ‘Krenuli su, evo dokaza, ide ravno do ruske granice!‘

‘Osuđujemo DPRK zbog slanja Rusiji te vojne opreme, koja će biti iskorištena za napad na ukrajinske gradove‘

Ova slika koju je objavila američka vlada navodno prikazuje prijenos vojne opreme iz Sjeverne Koreje u Rusiju

Bijela kuća objavila je u petak da je Sjeverna Koreja nedavno poslala 1.000 kontejnera vojne opreme i streljiva Rusiji, ocijenivši da je to zabrinjavajuće i izrazivši zabrinutost zbog jačanja vojnih odnosa između dviju zemalja.

Bijela kuća objavila je niz satelitskih slika koje, po američkim dužnosnicima, pokazuju da je pošiljka iz skladišta streljiva u Sjevernoj Koreji utovarena na brod s ruskom zastavom i potom prevezena željeznicom u skladište u blizini ruske jugozapadne granice. Isporuka se dogodila između 7. rujna i 1. listopada.

"Osuđujemo DPRK zbog slanja Rusiji te vojne opreme, koja će biti iskorištena za napad na ukrajinske gradove, ubijanje ukrajinskih civila i daljnji ruski nezakoniti rat", rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se prošli mjesec na rijetkom samitu na kojem su razgovarali o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći za tajni sjevernokorejski satelitski program.

Zauzvrat za svoju potporu Sjeverna Koreja traži vojnu pomoć od Rusije, uključujući borbene zrakoplove, projektile, oklopna vozila i drugu naprednu tehnologiju, rekao je Kirby.

SAD pažljivo prati hoće li Moskva isporučiti to oružje.

"Nećemo dopustiti DPRK-u da u tajnosti pomaže ruskom ratnom stroju. I svijet bi trebao znati za pomoć koju bi Rusija zauzvrat mogla ponovno dati DPRK-u", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:16