TERORISTIČKA BAZA

‘Pogledajte što smo pronašli u bolnici, sve će vam biti jasno. Evo zašto smo je napadali!‘

IDF-ova potraga nije rezultirala pronalaskom tunela ili sofisticiranog zapovjednog centra za koji su vjerovali da će biti otkriven ispod objekta

Oružje pronađeno u bilnici Al-Shifa

 IDF/X

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je pronašla Hamasovo oružje i borbenu opremu u bolnici al-Shifa u Pojasu Gaze tijekom pretresa u srijedu, dok je Hamas to odbacio kao "laž". IDF je objavio i video snimku za koju tvrdi da prikazuje dio Hamasovog oružja i opreme pronađene u zgradi unutar velikog bolničkog kompleksa, uključujući automatsko oružje, granate, streljivo i pancirne prsluke, prenosi Daily Mail.

Izraelski potpukovnik Jonathan Conricus pokazao je platnenu torbu skrivenu iza bolničkog MRI uređaja u kojoj se nalazila jurišna puška AK47, granate, streljivo i uniforma.

Također je rekao da se u ruksaku nalazilo ‘ono što se čini kao vrlo važni obavještajni podaci uključujući laptop‘, te dodao da su sigurnosne kamere u jednom dijelu bolnice bile pokrivene.

Iza drugog uređaja za magnetsku rezonancu navodno je pronađeno više oružja, a u susjednoj prostoriji na vrhu još jednog uređaja nalazila se torba u kojoj je bila ‘cijela vojna oprema za jednog terorista, uključujući streljivo, bojevu granatu, AK47 i pancirku‘.

‘Ovo oružje nema što tražiti u bolnici‘, rekao je Conricus dok je obilazio bolnicu.

Unutar ormarića za medicinsku opremu bio je još jedan držač s nožem, amblemom Hamasa, AK47 i streljivom, rekao je glasnogovornik.

Ali IDF-ova potraga nije rezultirala pronalaskom tunela ili sofisticiranog zapovjednog centra za koji su mnogi vjerovali da će biti otkriven ispod objekta.

Vijest o raciji IDF-a u bolnicu je stigla oko 2 ujutro u srijedu po lokalnom vremenu.

Liječnici tvrde da su dobili obavijest 30 minuta prije nego što je najmanje šest borbenih tenkova ušlo u kompleks. Ubrzo nakon toga u bolnicu su ušle trupe.

Dužnosnici iz Izraela i Gaze iznijeli su vrlo kontradiktorne izvještaje o tome što se događalo u bolnici.

Izraelska vojska objavila je video na kojem se vidi kako vojnici nose kutije označene kao ‘dječja hrana‘ i ‘medicinska potrepština‘, dok su zdravstveni dužnosnici govorili o prestravljenom osoblju i pacijentima dok su se vojnici kretali kroz zgrade.

‘Otkrili smo oružje i druge stvari. Ušli smo u bolnicu na temelju djelotvornih obavještajnih podataka‘, rekao je Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera.

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali su osudile vojnu operaciju kao ‘zločin protiv čovječnosti‘ i pozvale Izrael da pruži dokaze za svoje tvrdnje.

Izraelska vojska priopćila je da provodi ‘preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici‘ te da su njezine vojnike pratili medicinski timovi koji su dovozili inkubatore i druge potrepštine. Objavili su i snimku kojom su željeli potkrijepiti takve tvrdnje.

IDF je u priopćenju naveo da su se vojnici, prilikom ulaska u kompleks tvornice sukobili s određenim brojem terorista koje su ubili.

Tijekom pretresa na jednom od odjela bolnice, vojnici su locirali prostoriju s tehnologijom, vojnom i borbenom opremom koju koristi teroristička organizacija Hamas. U drugom odjelu u bolnici, vojnici su locirali operativni zapovjedni centar i tehnološka sredstva koja pripadaju Hamasu.

‘IDF nastavlja djelovati u bolničkom kompleksu, dok izvlači obavještajne podatke i sprječava nanošenje štete medicinskim timovima i civilima koji su se ondje sklonili‘.

Nekoliko sati prije napada na bolnicu, Sjedinjene Države rekle su da su njihovi vlastiti obavještajni podaci pokazali da su militanti koristili Shifu i druge bolnice, te tunele ispod njih, za podršku vojnim operacijama i držanje talaca.

Govoreći za CNN, glasnogovornik IDF-a potpukovnik Richard Hecht rekao je da je došlo do razmjene vatre prije nego što su izraelski vojnici ušli u Al-Shifu, ali da nije bilo ‘nikakvog angažmana‘ nakon što su ušli u medicinski kompleks.

Dodaje se da izraelske snage također tragaju za taocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:59