IDF OBJAVIO SLIKE

‘Pogledajte što Hamas gradi uz vrtiće, škole, džamije... Prije 7. listopada ovoga nije bilo!‘

Izrael kaže da ovo podupire sve njihove tvrdnje...

Hamasove lokacije platformi za lansiranje raketa

 /Idf/twitter

Izraelske obrambene snage objavile su navodni dokaz o Hamasovim raketnim lokacijama smještenim usred džamija, škola i vrtića u Gazi.

Niz satelitskih slika, podijeljenih na službenoj web stranici IDF-a i na društvenim medijima, pokazuje ono za što oni tvrde da su lansirne jame iskopane u zemlji tik uz civilne strukture, a Izrael kaže da to podupire njihove tvrdnje da Hamas koristi palestinski narod kao živi štit.

Dva navodna lansirna mjesta nalazila su se nedaleko jedno od drugoga, jedno u vrtu džamije, a drugo nekoliko metara od dječjeg vrtića.

Treći je viđen preko puta zgrade UN-a u Gazi, a četvrti se nalazio nasuprot srednje škole za dječake Manfaluti.

Geolokacija slika koje je dostavio IDF potvrdila je da su navedene lokacije bile točne, a analitičari su istaknuli da prethodne satelitske slike snimljene u rujnu nisu pokazale nikakva mjesta za lansiranje - što sugerira da su sve platforme za lansiranje raketa bile nedavno izgrađene.

‘Teroristička organizacija Hamas od početka rata iskorištava civile i civilne objekte poput vrtića, škola i džamija u svrhu raketiranja Izraela. Hamas namjerno ispaljuje svoje rakete na izraelske civile‘, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Prisutnost mjesta za lansiranje raketa na navedenim lokacijama nije se mogla neovisno potvrditi.

Izrael je u međuvremenu optužen za izvođenje neselektivnih zračnih napada na civilno stanovništvo Gaze.

Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru i s libanonskom militantnom skupinom Hezbolah, a napetosti rastu i na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, gdje su se izraelske snage borile protiv militanata u izbjegličkim kampovima i izvele dva zračna napada posljednjih dana.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je vojnicima u sjevernom Izraelu da će, ako Hezbolah pokrene rat protiv Izraela, počiniti pogrešku svog života. ‘Osakatit ćemo ih snagom koju ne može ni zamisliti, a posljedice za nju i libansku državu bit će razorne‘.

Danima se činilo da je Izrael na rubu pokretanja kopnene ofenzive u Gazi u sklopu svog odgovora na Hamasovo smrtonosno divljanje 7. listopada. Tenkovi i deseci tisuća vojnika nagomilali su se na granici, a izraelski čelnici govorili su o nedefiniranoj sljedećoj fazi operacija.

Ali vojska priznaje da još ima stotine tisuća palestinskih civila u sjevernoj Gazi unatoč sveobuhvatnoj naredbi o evakuaciji, što bi zakompliciralo svaki kopneni napad. A rizik od pokretanja šireg rata s Hamasovim saveznicima u Libanonu i Siriji bi ih također mogao navesti na zastoj u kopnenoj ofenzivi.

U subotu je 20 kamiona pomoći dopušteno ući u Gazu iz Egipta preko prijelaza Rafah, prvi put da je nešto ušlo na teritorij otkako je Izrael prije dva tjedna uveo potpunu opsadu.

U nedjelju je još jedan konvoj od 17 kamiona koji su dovozili pomoć opkoljenim Palestincima prešao u Gazu u nedjelju, izvijestili su egipatski državni mediji.

Ali humanitarni radnici kažu da je to daleko premalo za rješavanje spiralne humanitarne krize u Gazi, gdje je polovica teritorija s 2,3 milijuna ljudi napustila svoje domove.

Bolnicama prepunim pacijentima i prognanicima ponestaje medicinskih potrepština i goriva za generatore, zbog čega su liječnici prisiljeni obavljati operacije bez anestezije, šivaćim iglama, te koristiti ocat kao dezinficijens.

Palestincima koji su se sklonili u škole i šatorske kampove pod upravom UN-a ponestaje hrane i piju prljavu vodu.

Jedina elektrana na teritoriju zatvorena je prije više od tjedan dana, što je uzrokovalo nestanak struje na cijelom teritoriju i onesposobilo vodovodne i sanitarne sustave.

UN-ova humanitarna agencija priopćila je da su slučajevi vodenih kozica, šuge i proljeva u porastu zbog nedostatka čiste vode.

Ministarstvo unutarnjih poslova Gaze koje vodi Hamas izvijestilo je o teškim izraelskim zračnim napadima diljem teritorija tijekom noći na nedjelju, uključujući južna područja gdje je Izrael rekao Palestincima da potraže utočište. Navodi se kako je u roku od 24 sata poginulo više od 400 Palestinaca.

Ministarstvo je priopćilo da su među pogođenim mjestima kuće i kafić na jugu gdje su deseci stanovnika potražili utočište.

Izraelska vojska je rekla da napada članove i objekte Hamasa, ali ne cilja civile.

Palestinski militanti nastavili su sa svakodnevnim raketnim napadima, a Hamas je rekao da je gađao Tel Aviv rano u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:52