MAĐARSKA NA ČELU

Pogledajte Orbanov slogan za predsjedanje Europskom unijom, ovo mu nije prvi put!

- Ne postoji nitko tko je bolji, pametniji ili bolji vođa od Viktora Orbana. Fantastičan je, rekao je ranije Trump o Orbanu

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

‘Učinimo Europu ponovno velikom‘ službeni je slogan Mađarske za njezino nadolazeće rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije. Mađarska je svoj novi slogan i logo objavila u video snimci na društvenoj mreži X.

Slogan je gotovo identična kopija slogana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je i sam ranije nahvalio mađarskog premijera Viktora Orbana kad ga je ugostio na Floridi, a rekao je tada i da su ostali u kontaktu i nakon što je Trump napustio Bijelu kuću.

- Ne postoji nitko tko je bolji, pametniji ili bolji vođa od Viktora Orbana. Fantastičan je, rekao je tada Trump, a te su snimke prenesene u nizu videa objavljenih na Orbanovom Instagramu.

Prema priopćenju mađarskog predsjedništva, logotip kocke predstavljen uz slogan "MEGA" inspiriran je "svjetski poznatim mađarskim izumom, Rubikovom kockom", koja ove godine slavi 50. obljetnicu, prenosi CNN.

Na jednoj strani kocke nalazi se mađarska zastava, a na drugoj zastava EU.

Ovo nije prvi put da Mađarska nalazi inspiraciju u Trumpovoj retorici. Orban je u svibnju na godišnjoj konferenciji CPAC u svom uvodnom govoru podržao Trumpovu kandidaturu za reizbor i upotrijebio slogan u svojim primjedbama, rekavši: "Učinimo Ameriku ponovno velikom, učinimo Europu ponovno velikom!"

Trump je toj konferenciji poslao unaprijed snimljenu videoporuku u kojoj je Orbana nazvao ‘velikim čovjekom‘ i pozdravio ‘domoljube u Mađarskoj koji se ponosno bore na prvim crtama bitke za spas zapadne civilizacije‘, prenosi CNN.

Podsjetimo, Mađarska početkom srpnja preuzima rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 14:18