ČEKA SE ŽALBA

Pogledajte koga je sud u Srbiji odlučio izručiti Lukašenku: ‘Tamo ga čeka tortura i zatvor...‘

Gnjot je uhićen prošle godine u beogradskoj zračnoj luci na temelju Interpolove tjeralice zbog navodne utaje poreza

Andrej Gnjot

 /Screenshot Fb

Sud u Srbiji je donio odluku o izručenju bjeloruskog redatelja i prodemokratskog političkog aktivista Andreja Gnjota vladi u Minsku, gdje bi ga moglo čekati mučenje i zatvor, priopćili su njegovi odvjetnici. U Bjelorusiji ga traže zbog navodne utaje poreza.

- Danas su odvjetnici filmskog redatelja Andreja Gnjota primili odluku Višeg suda u Beogradu o Andrejevom mogućem izručenju Bjelorusiji. Ako bude izručen radi kaznenog progona, Andrej će se neizbježno suočiti s teškom zatvorskom kaznom zbog svog miroljubivog građanskog aktivizma i ostvarivanja svojih prava, priopćila je bjeloruska oporbena čelnica bivša predsjednička kandidatkinja u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya.

Gnjot ima pravo na žalbu, javlja AP.

- Kontaktiramo s diplomatskim predstavnicima zemalja EU, odvjetnicima, braniteljima ljudskih prava i novinarima kako bismo osigurali njegovo oslobađanje, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Gnjot je uhićen prošle godine 30. listopada u beogradskoj zračnoj luci na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev bjeloruskih vlasti zbog navodne utaje poreza. Od tada se nalazi u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu.

Žalbeni je sud početkom ožujka ukinuo odluku Višeg suda u Beogradu koji je presudio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Bjelorusiji. No žalbeni sud je vratio taj slučaj Višem sudu na ponovno razmatranje, rekavši da je došlo do kršenja procedure, prenosi AP.

Gnjot je Bjelorusiju napustio 2020. godine, nakon što je kritizirao proruski režim autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sudjelovao u prosvjedima nakon spornih predsjedničkih izbora te godine.

Na jednom od sudskih ročišta je izjavio da ga Lukašenkov režim želi kazniti zbog aktivizma.

Srbija, koja formalno teži članstvu u Europskoj uniji, udaljava se od svog puta u EU prema tradicionalnom slavenskom savezniku Rusiji, kao i Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 11:20