POBUNA U RUSIJI

Pogledajte fotografije vojske na ulicama ruskih gradova; Moskva aktivirala plan ‘Tvrđava‘?

Taj se plan rijetko koristi, a namijenjen je odbijanju napada na snage sigurnosti u Moskvi
 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ulice u ruskom gradu Rostov na Donu su blokirane, a na cestama se vide oklopnjaci i druga vojna oprema te policijski automobili.

U snimkama objavljenima na Twitteru se vidi kako kroz grad prolazi vojska, a na ulicama su i tenkovi. Neki korisnici Twittera pišu da nije sasvim jasno jesu li to tenkovi ruskih snaga ili Wagnera, dok kod snimki na kojima se vidi kako vojnici prolaze ulicama piše da su to Wagnerovi plaćenici.

‘Ne napuštajte domove bez potrebe‘

Guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je u subotu BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.

"Trenutačna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda", napisao je Vasilij Golubev na Telegramu.

"Molim sve za smirenost i ne napuštajte domove bez potrebe", rekao je Golubev. U gradu Rostovu na Donu već su raspoređena vojna vozila.

Vojna oprema je snimljena i na ulicama Moskve, a zatvorena je i autocesta M4 na granici između Lipecke i Voronješke regije. Guverner regije Lipeck je potvrdio i da je na autocesti ruski vojni konvoj.

M4 povezuje Moskvu s južnim regijama, uključujući i regiju Rostov i glavni grad Rostov na Donu, gdje su već snimljeni naoružani ljudi i vojna oprema.

Na Telegramu su objavljene snimke i fotografije na kojima s vidi vojna oprema na putu prema Kremlju.U Moskvi je snimljena vojna oprema i kamioni ispred Državne dume, kod ruskog ministarstva obrane i kod katedrale Krista Spasitelja.

Aktiviran plan Tvrđava?

Brojni Telegram kanali su citirali izvore koji tvrde da je Kremlj u glavnom gradu Rusije aktivirao plan Tvrđava. Taj se plan rijetko koristi, a namijenjen je odbijenju napada na snage sigurnosti u Moskvi.

Prema ruskim medijima, plan Tvrđava podrazumijeva hitno okupljanje osoblja za provođenje zakona radi odbijanja vanjskog napada i preuzimanja kontrole nad posebno važnim objektima kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, FSB i Federalna zatvorska služba. Plan je navodno aktiviran u Moskvi i Rostovskoj regiji, javlja ruska novinska agencija RIAMO.

Prigožin: ‘Ići ćemo do kraja!‘

Podsjetimo, šef plaćeničke skupine Wagner poručio je u subotu da su njegovi borci prešli granicu iz Ukrajine u Rusiju i da će "ići do kraja" protiv ruskog vojnog vrha.

Šef Wagnera optužio je rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu. Prigožin je naveo, bez pružanja dokaza, da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu.

FSB je pozvao borce skupine Wagner da "ne izvršavaju zločinačke i izdajničke Prigožinove naredbe" i poduzmu korake za njegovo uhićenje.

Prigožin je ubrzo uzvratio da će borci i on "uništiti sve što im se nađe na putu" i poručio da su spremni "ići do kraja" protiv ruske vojske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano dobiva novosti od svih relevantnih državnih sigurnosnih agencija o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječio pokušaj oružane pobune, izvijestila je u subotu novinska agencija TASS.

U Moskvi su pooštrene mjere sigurnosti, rekla je novinska agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastruktura u glavnom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:18