BIJES U KREMLJU

Pogledajte cijeli govor ljutitog Putina: ‘Ovo je izdaja i oružana pobuna! Nož u leđa! Svi će biti kažnjeni‘

Putin je pozvao na prekid oružanog sukoba te upozorio da će svi koji u njemu sudjeluju biti kažnjeni

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/Afp

Nakon što su borci plaćeničke skupine Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina zauzeli dva ruska grada, Rostov na Donu i Voronjež, ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se putem televizije naciji o toj, kako kaže, pobuni.

- Ovo je zločinačka kampanja. Jednaka je oružanoj pobuni. Rusija će se braniti. Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. To je pokušaj podmetanja iznutra. To je izdaja...‘, kaže Putin.

- Osobni interesi su doveli do izdaje naše zemlje i uzroka zbog kojeg se bore naše oružane snage. Svi koji su krenuli putem izdaje bit će kažnjeni i za to će odgovarati. Oružane snage su dobile potrebne zapovijedi, kaže Putin i dodaje:

- Borimo se protiv anarhije i kapitulacije. Ova unutarnja pobuna je za nas smrtni udarac. Činim sve da odbijem ovaj napad, kaže Putin, opisujući ovo ubodom nožem u leđa.

Istaknuo je da će učiniti sve kako bi zaštitio Rusiju te da će biti poduzeta ‘odlučna akcija‘ za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu, u kojem je Prigožin preuzeo kontrolu nad svim vojnim postrojenjima.

Dodao je i da Rusija vodi ‘najtežu bitku za svoju budućnost‘ dok se odvija ova oružana pobuna.

Putin je pozvao na prekid oružanog sukoba te upozorio da će svi koji u njemu sudjeluju biti kažnjeni.

- Oni koji su se pobunili izdali su Rusiju i pozivam sve koji su u to uključeni da prekinu bilo kakvu vrstu sudjelovanja u oružanom sukobu.

Ruski je predsjednik upozorio i na ‘neizbježnu kaznu‘ onih koji dijele rusko društvo i istaknuo kako je u glavnom gradu Moskvi te u nekoliko drugih regija na snazi protuteroristički režim.

Zanimljivo, Putin tijekom svojeg TV obraćanja nije niti jednom specifično spomenuo Wagnerove plaćenike i njihovog vođu Jevgenija Prigožina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:55