PROJEKT U SALVADORU

‘Podno vulkana sagradit ćemo potpuno novi grad - Bitcoin City! Bit će to kriptovalutna metropola svijeta‘

Salvador je jedina zemlja u svijetu u kojoj najveća kriptovluta bitcoin služi kao službena valuta

Predsjednik Nayib Bukele na predstavljanju Bitcoin Cityja

 Marvin Recinos/AFP

Salvador, jedina država na svijetu u kojoj je bitcoin (uz američki dolar) službena valuta, planira izgraditi čitav grad temeljen na ovoj najvećoj kriptovaluti, objavio je u subotu predsjednik Nayib Bukele na predstavljanju Tjedna bitcoina u Salvadoru, piše portal CoinDesk.

'Bitcoin City' bit će smješten u zaljevu Fonseca, nedaleko vulkana. Vlada u podnožju samog vulkana planira sagraditi i elektranu koju će pogonoti geotermalni izvori, a energijom će snabdijevati grad i 'rudarenje bitcoina', kazao je predsjednik.

image

Predsjednik Nayib Bukele na predstavljanju Bitcoin Cityja

Marvin Recinos/AFP

Prema Bukeleu, Bitcoin City će biti pravi grad sa stambenim i trgovačkim četvrtima, restoranima te aerodromom i željezničkom postajom. Grad će biti izgrađen u obliku kruga (poput novčića), a na središnjem trgu bit će izložen i veliki simbol bitcoina. Grad neće imati vlastitih prihoda, vlasništva, ni poreza.

image

Predstavljanje Bitcoin Cityja

Marvin Recinos/AFP

Bukele je također rekao da planira izdati 'bitcoin obveznicu' u vrijednosti jedne milijarde dolara, financijski instrument koji će razviti Blockstream na Liquid Networku. Od tog iznosa, 500 milijuna će biti iskorišteno za izgradnju infrastrukture za rudarenje bitcoina u novom gradu, a ostalih 500 za kupovinu dodatnih bitcoina. Uz trenutnu cijenu za trgovanje bitcoinom od 59.000 dolara, država će ovim potezom dobiti zalihu od 2.000 bitcoina.

Osebujni predsjednik Salvadora, koji se nedavno na Twitteru proglasio diktatorom, na prezentaciji Bitcoin Cityja usporedio se s Aleksandrom Velikim i referirao na Aleksandriju koju je ovaj dao sagraditi. Za Bitcoin City je ustvrdio da će postati novi svjetski financijski centar, a spomenutu obveznicu koju će izdati nazvao je 'vulkanskom'.

Salvador namjerava kreirati zakone o vrijednosnim papirima i dati licencu tvrtki Bitfinex Securities da provede izdavanje, priopćio je Blockstream.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:50