ZVECKANJE ORUŽJEM

Pod budnim okom Kim Jong-una Sjeverna Koreja na kraju godine lansirala nova tri balistička projektila

Sva tri projektila su letjela na visini od oko 100 kilometara i prešla udaljenost od oko 350 kilometara

TV ekran na željezničkoj stanici u Seulu

 Jung Yeon-je/Afp

Sjeverna Koreja je lansirala nova tri balistička projektila u subotu ujutro po lokalnom vremenu, koji su pali u more istočno od Korejskog poluotoka, priopćili su iz južnokorejskih vojnih izvora.

Sjeverna Koreja je u ovoj godini već izvela nezapamćeno velik broj pokusnih lansiranja projektila, što se tumači kao pritisak Pjongjanga razvojem oružja, a pojavila su se nagađanja da bi to moglo dovesti i do sedmog testa nuklearnog oružja.

Vojni južnokorejski izvori navode da su tri balistička projektila kratkog dometa ispaljena oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu s lokacije južno od glavnog grada Pjongjanga. Sva tri projektila su letjela na visini od oko 100 kilometara i prešla udaljenost od oko 350 kilometara, izvjestila je agencija Kyodo, citirajući japansko Ministarstvo obrane.

image

Kim Jong Un

Jung Yeon-je/Afp

U ponedjeljak je pet sjevernokorejskih dronova prešlo u zračni prostor Južne Koreje, što je rezultiralo aktiviranjem južnokorejskih zrakoplova i helikoptera koji su pokušali srušiti uljeze. Bio je to prvi incident ovakve vrste od 2017.

Ne računajući subotnja lansiranja, Sjeverna Koreja je u ovoj godini ispalila oko 70 balističkih projektila, uključujući i osam interkontinentalnih raketa, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Sjevernokorejska državna agencija još nije izvjestila o subotnjim lansiranjima, ali je priopćila da je državni vođa Kim Jong Un predsjedavao stranačkim sastankom u petak na kojem se odlučivalo o politici i strategiji za sljedeću kalendarsku godinu.

image

TV ekran na željezničkoj stanici u Seulu

Jung Yeon-je/Afp
image

Kim Jong Un

Jung Yeon-je/Afp
image
Jung Yeon-je/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:17