ZBOG ŠPIJUNAŽE

Počinje suđenje Evanu Gershkovichu: Prijeti mu velika kazna, a Rusi su mu uoči početka procesa obrijali glavu

On, njegov list i američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj

Evan Gershkovich

 Natalia Kolesnikova/Afp

Novinarima je u srijedu nakratko dopušteno snimanje američkog novinara Evana Gershkovicha prije početka njegova suđenja u ruskom gradu Jekaterinburgu zbog optužbi za špijunažu koje on negira.

Gershkovich je viđen kako stoji u zatvorenom staklenom dijelu, s obrijanom glavom.

Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, tužitelji optužuju za prikupljanje tajnih podataka o tvrtki koja proizvodi tenkove za ruski rat u Ukrajini. Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

image

Evan Gershkovich

Natalia Kolesnikova/Afp

On, njegov list i američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj kojeg je rusko ministarstvo vanjskih poslova akreditiralo da ondje radi.

U pozadini rata u Ukrajini, on i drugi Amerikanci zatočeni u Rusiji zahvaćeni su ozbiljnom krizom između Moskve i Washingtona više od 60 godina.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za ideju razmjene zarobljenika u koju bi bio uključen Gershkovich i da je bilo kontakata sa Sjedinjenim Državama, ali oni moraju ostati tajni.

SAD je optužio Rusiju da vodi ‘talačku diplomaciju‘. Američki predstavnici istaknuli su da su Gershkovich i još jedan zatvoreni Amerikanac, Paul Whelan, nepravedno pritvoreni te da su predani njihovu vraćanju kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 13:57