DEBATA LE PEN - MACRON

Počeli su civilizirano, s osmijehom, a onda je krenuo show; Le Pen: ‘Ukrajina ne može biti prva tema!‘

U Francuskoj se u nedjelju održavaju predsjednički izbori, a u srijedu su se u TV debati sučelili kandidati Macron i Le Pen

Emmanuel Macron i Marine Le Pen

 Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednički kandidati, Emmanuel Macron i Marine Le Pen, sučelili su se u srijedu navečer u televizijskoj debati uoči drugog kruga izbora koji se održavaju u nedjelju.

Dugoočekivano, dvoipolsatno sučeljavanje, počelo je vrlo civilizirano uz obostrane osmijehe, a Le Pen je rekla kako će biti 'predsjednica poštovanja i zdravog razuma'.

Le Pen je govorila prva i odmah se osvrnula na troškove života u Francuskoj jer su ankete pokazale da upravo to pitanje najviše brine Francuze. Govorila je o smanjenju poreza čime bi svakoj obitelji u Francuskoj mjesečno ostalo od 150 do 200 eura više u džepu.

'Apsolutni prioritet za iduću godinu bit će vratiti Francuzima njihov novac', kazala je i obećala smanjiti PDV na gorivo i energiju.

Macron je svoje izlaganje počeo vrlo ozbiljno i kazao kako je njegovo rješenje za olakšavanje života Francuzima zamrzavanje cijena tijekom krize i hitne mjere. 'To je učinkovitije nego smanjivanje PDV-a', kazao je. 'I vi ste glasali protiv toga.'

'Ja želim nešto trajno, poput napuštanja europskog tržišta električnom energijom, a ne nešto privremeno', odgovorila mu je Le Pen.

image

Predsjednička debata

Ludovic Marin/AFP

Francuska televizijska kuća koja je emitirala debatu TF1, željela je sučeljavanje otvoriti temama iz međunarodne politike, točnije Ukrajine, ali je Le Pen to zabranila kao početnu temu.

Prvi sukob dvoje kandidata izbio je oko plaća, a Macron je odbacio sugestiju Le Pen da će ona povisiti plaće za 10 posto.

'Predsjednik ne određuje plaće, to je posao poslodavaca', kazao je Macron. 'Pokušavate ljude uvjeriti da ćete im povećati plaće, a to nije istina.'

'Zar vi pokušavate uvjeriti ljude da ćete im povećati bonuse?, odgovorila mu je Le Pen.

Macron (44) se trudio ne zvučati previše arogantno i patronizirajuće, a Le Pen je (53) pokušavala doimati se mirno, uvjerljivo i umjereno kako bi pridobila 40 posto glasača koji su prije 10 godina bili neopredijeljeni, te pogotovo 7,7 milijuna glasača krajnje lijevog kandidata Jean-Luca Mélenchona.

Ključni trenuci debate

Macron je suparnicu na početku debate napao zbog nekadašnjeg divljenja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zajma za kampanju 2017. ugovorenog preko ruske banke i njezinog priznanja ruske aneksije Krima.

'Ovisite o ruskoj moći, ovisite o gospodinu Putinu. Uzeli ste kredit od ruske banke', rekao je Macron protivnici. 'Mnogi vaši izbori mogu se objasniti ovom ovisnošću', rekao je Macron i dodao: 'Donijeli ste izbor koji vas je politički ograničio.'

Le Pen je rekla da Europa ne bi trebala prestati uvoziti ruski plin i naftu.

Dodala je da podržava sankcije ruskim oligarsima i financijskom sustavu, ali ne i mjere vezane uz energetiku.

'Jedina sankcija s kojom se ne slažem je blokiranje uvoza ruskog plina i nafte. To nije ispravna metoda', rekla je.

Macron: Le Pen bi izvela Francusku iz EU

S obzirom da je nezaposlenost na najnižoj razini u 13 godina, Macron je rekao da je ponosan na otvaranje novih radnih mjesta tijekom svog mandata.

'Najbolji način za stjecanje kupovne moći je borba protiv nezaposlenosti', dodao je.

Predsjednički kandidati su jedno drugome neprestance upadali u riječ na početku debate, a Le Pen je rekla da bi 'u stvarnom životu' njezini prijedlozi poboljšali situaciju birača puno više od njezina protivnika, dok je Macron rekao da neki od njezinih prijedloga nisu realni.

'Gospođo Le Pen, ono što ste rekli nije točno', rekao je Macron na njezine prijedloge za smanjenje PDV-a kako bi se poboljšala kupovna moć. 'I niste odgovorili ni na jednu moju primjedbu jer nemate odgovor', rekao je.

Le Pen je rekla da bi Macronovi prijedlozi bili neučinkoviti.

image

Predsjednička debata

Pascal Pochard-casabianca/AFP

Macron je rekao da bi dolazak Marine Le Pen na čelo zemlje značilo izlazak Francuske iz Europske unije.

'Vaše ideje znače napuštanje Europske unije', rekao je.

IIustrirao je članstvo u Uniji s vlasnikom stana u višestambenoj zgradi.

'Možete odlučiti urediti fasadu o vašem trošku, ali ne možete nametati što treba učiniti samo zato što se zovete Marine Le Pen.'

Jacques Chirac odbio debatu s Le Penom starijim

Sučeljavanje su moderirali francuskoj javnosti dobro poznati novinari, a svaki je kandidat imao jednako vrijeme da odgovori na niz pitanja o čitavom spektru tema i svojim politikama.

Ovakve su debate veliki događaj na predsjedničkim izborima otkako su uvedene 1974. godina. Jedino se Jacques Chirac u drugom krugu izbora 2002. godine odbio sučeliti s krajnje desnim kandidatom Jean-Marie Le Penom, Marininim ocem, rekavši kako bi time samo legitimirao njegove ekstremne stavove.

image

Predsjednička debata

Olivier Chassignole/AFP

Nakon katastrofalnog nastupa u predsjedničkoj debati 2017. godine, Marine Le Pen se ovaj put puno bolje pripremila. Njezini su joj savjetnici preporučili da izigrava majku nacije - što je savjet koji nije prihvatila 2017. Tada joj je njezin tim predlagao da pokuša destabilizirati Macrona i tretirati ga kao 'razmaženo derište'. No tada je Macron destabilizirao nju i to od samoga početka, rekavši joj da je unatoč njezinim pokušajima da 'detoksificira' i sebe i imidž svoje stranke, ona prava nasljednica Le Pena starijeg i predstavnica 'francuske krajnje desnice'.

Ona je tad zapela, pobrkala euro s ecuom (europska obračunska jedinica koju je koristila Europska ekonomska zajednica, op.a.) i postala agresivna. Macron joj je rekao da prestane biti 'smiješna'. Debatu je gledalo više od 16 milijuna ljudi. U jednom je trenutku Le Monde ustvrdio da Le Pen u anketama gubi 30.000 glasova u minuti, a istraživanje nakon debate je pokazalo da je izgubila četiri postotna boda.

Pet godina kasnije, Macron više nije politički novak i može iznositi svoje argumente s težinom predsjedničkog iskustva, doduše s miješanim učinkom. Le Pen je slaba u tehničkim detaljima i ranjiva na kritike o svojoj ranijoj podršci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Osim razlike u programima, gledatelji budno motre i ponašanje kandidata.

Posljednje ankete prije debate pokazuju da Macron vodi u odnosu na Le Pen 12 bodova.

Debatu možete pogledati ovdje:

Pogledajte video
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:16