NAPETOSTI U SUSJEDSTVU

Počeli novi pregovori o političkoj krizi u BiH: Evo što točno traže Hrvati, Bošnjaci i Srbi

Teško je reći može li posredovanje međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima uoči izbora najavljenih za jesen

Milorad Dodik; Bakir Izetbegović; Dragan Čović

 Tom Dubravec/CROPIX

Jutros u Neumu počela je nova runda pregovora o izmjenama izbornog zakona u BiH, pod pokroviteljstvom SAD-a i Europske unije. Razgovori se odvijaju u formi jedan na jedan, prenosi Dnevni avaz.

U pregovorima sudjeluju predstavnici HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić, te Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda. Dolazak je odbio Milorad Dodik u ime srpskih stranaka, predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i Demokratskog fronta.

Od stranih diplomata stigli su američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomat Johann Sattler te predstavnici OESS-a. Razgovori se odvijaju u hotelu Marea, a novinarima je zabranjen ulazak.

Sinoć je održana radna večera. Stavovi bosanskohercegovačkih političkih predstavnika do sada su bili dijametralno suprotni, prenosi Klix.ba, a teško je reći može li posredovanje međunarodnih predstavnika približiti stavove na posljednjim pregovorima uoči izbora najavljenih za jesen.

Ukratko, najsažetije, sadržaj spora je u tome što Hrvati traže garancije da će Hrvati birati hrvatskog člana Predsjedništva, Bošnjaci naglažavaju važnost poštivanja presuda europskih sudova po kojima za članove Predsjedništva mogu biti birani svi građani BiH a ne samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, dok je srpski lider Milorad Dodik poručio da će prihvatiti sve što se Hrvati i Bošnjaci dogovore, osim da članovi predsjedništva budu birani u parlamentu, umjesto kao dosad na općim izborima.

Razgovori bi trebali trajati do nedjelje 30. siječnja.

Oči i uši domaće, ali i međunarodne javnosti usmjerene su u Neum, gdje se u nedjelju očekuje odgovor na pitanje može li ovaj grad ponuditi politički i izborni sporazum, piše Klix. Razgovori su potpuno zatvoreni za javnost, iz krugova međunarodnih predstavnika poručeno je da će rezultate pregovora otkriti po završetku, i to priopćenjem za javnost.

Palmer i Eichhorst "oprezni opimisti" u nastavku pregovora o izbornoj reformi u BiH

Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH izjavili su u petak kako su "oprezni optimisti" da će se na sastanku u Neumu približiti stajališta političkih stranaka i konačno doći do rješenja.

Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su nakon odvojenih pregovora sa stranačkim čelnicima u Sarajevu ranije ovog tjedna većinu njih kao i stručnjake OESS-a i Venecijanske komisije Vijeća Europe okupili u Neumu gdje u hotelu iza zatvorenih vrata pokušavaju usuglasiti rješenja za izmjene izbornog zakona i ustava BiH.

Nakon prvog kruga pregovora, Palmer i Eichhorst su novinarima izjavili kako su ohrabreni načinom na koji razgovori teku iako još nije ništa riješeno.

"Oprezno smo optimistični", kazala je Eichhorst ocijenivši da je rasprava "kvalitetna i konstruktivna".

"Puno je posla pred nama ali dobro smo počeli", rekal je Palmer koji je ozračje u kojemu se razgovara opisao "pozitivnim i ozbiljnim".

Sudionici sastanka u petak razgovaraju o tehničkim rješenjima koja bi trebala poboljšati integritet izbornog procesa poput stabilnog financiranja, kvalitenih popisa birača i izmjena koje bi jamčile točnost brojanja glasova.

U subotu i nedjelju na dnevnom bi redu trebala biti pitanja poput načina biranja članova kolektivnog predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

To je za političke stranke s hrvatskim predznakom ključno pitanje pregovora i žele rješenja kojima će se osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u tijelima vlasti.

Na razgovorima u Neumu, koji bi trebali trajati do kraja tjedna, sudjeluju čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te predstavnici nekih oporbenih stranaka iz Federacije BiH.

SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta Željka Komšića odbile su poziv u Neum, gdje nema ni predstavnika stranaka iz Republike Srpske. Neki od njih trebali bi se pridružiti pregovorima u subotu kao članovi parlamnetarne radne skupine za izmjene izbornog zakona. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:38