TIJESNA UTRKA

Počeli nikad neizvjesniji izbori u Nizozemskoj, europski čelnici strepe: ‘Ako pobijedi tvrda desničarska koalicija...‘

Najmanje tri stranke, uključujući krajnje desnu, mogu se nadati pobjedi

Pieter Omtzigt, Dilan Yesilgoz (VVD), Geert Wilders (PVV) i Caroline van der Plas 

 Remko De Waal/Anp Via Afp

Nizozemski birači glasaju u srijedu na neizvjesnim parlamentarnim izborima za koje ankete pokazuju da se najmanje tri stranke, uključujući krajnje desnu, mogu nadati pobjedi, ali ne nitko ne ističe.

Samo je jedna stvar sigurna: Nizozemska će dobiti svojeg prvog novog premijera u više od deset godina nakon što je Mark Rutte podnio ostavku u srpnju kada se njegova četvrta koalicijska vlada raspala, okončavši 13-godišnji mandat.

Ograničavanje imigracije - pitanje koje je izazvalo krah posljednje Rutteove vlade u srpnju - ključno je na izborima.

Kao i pitanje jesu li glasači u jednoj od najprosperitetnijih europskih zemalja voljni i dalje financirati klimatske politike. Primjerice, skupa izgradnja vjetroelektrana na moru usred šokantnog porasta troškova života kojem svjedočimo širom kontinenta.

image

Frans Timmermans

John Thys/Afp

Nijedna stranka nije na putu da osvoji više od 20 posto glasova, a sa zadnjim anketama koje pokazuju rast potpore čelniku laburista Fransu Timmermansu i antiislamskom političaru Geertu Wildersu, mogući su mnogi scenariji.

Rutteova nasljednica na čelu konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz, turska imigrantica oštra prema imigraciji, nada se da će postati prva premijerka zemlje.

Ali ona je rame uz rame s Wildersom i Timmermansom.

Osvoji li Wilders prvo mjesto, u Nizozemskoj bi moglo doći do koalicije s tvrdom desnicom sa snažnom antiimigrantskom linijom.

Bude li Timmermans u boljem položaju, to bi moglo okrenuti sljedeću vladu prema centru i većem trošenju na klimatske politike.

Zastupnik Pieter Omtzigt, centrist koji je osnovao svoju stranku nakon razlaza s demokršćanima, malo zaostaje za trojicom u posljednjim anketama, ali bi također mogao igrati ključnu ulogu.

image

Joost Eerdmans

Pieter Stam De Jonge/Afp

U svakom slučaju predstoje dugotrajni koalicijski pregovori, što je u skladu s tradicijom u Nizozemskoj.

Birališta se zatvaraju u 21 sat, kada nacionalna mreža NOS objavljuje svoju prvu izlaznu anketu.

Imigracija, klimatske promjene

Stranka koja osvoji najviše mjesta tradicionalno preuzima vodstvo u pregovorima i daje premijera - ali ni to nije zajamčeno prema nizozemskom sustavu.

Budući da je Nizozemska članica utemeljiteljica EU-a, a Rutte ključni akter na samitima EU-a, drugi čelnici također će pažljivo promatrati ishod jer su stranke na desnici predložile traženje izuzeća od pravila bloka o poljoprivredi i imigraciji.

image

Izbori u Nizozemskoj

Robin Utrecht/Afp

Tvrda desničarska koalicija tražila bi nove strategije za ograničavanje imigracije i ublažila planove za smanjenje stoke i upotrebe gnojiva, čemu se poljoprivrednici snažno protive.

Više centristička koalicija vjerojatno bi nastavila s aktualnim širenjem obnovljivih izvora energije, osobito vjetroelektrana u Sjevernom moru, dovršila bi planove za smanjenje stoke i povećala socijalnu potrošnju, uključujući povećanje minimalne plaće.

Rutte će ostati vršitelj dužnosti do postavljanja nove vlade, vjerojatno u prvoj polovici 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:54