NAPETOSTI NA BALTIKU

Počele velike vježbe NATO-a u blizini granice s Rusijom: ‘Šaljemo jasno poruku Moskvi!‘

Operacije će se odvijati uglavnom u vodama Estonije i Latvije, uključivo na pripadajućem kopnenom i zračnom prostoru, te istočnim i središnjim dijelovima Baltičkog mora
 Ichael Palmer/Avalon/Profimedia

Velike pomorske vojne vježbe 14 zemalja članica NATO-a, među kojima i Sjedinjene Države, počele su u subotu na Baltičkom moru pod zapovjedništvom Njemačke i pokazna su vježba sile kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Oko 30 brodova i podmornica, 19 zrakoplova i različitih kopnenih postrojbi sudjeluju u vježbi "Northern Coasts 23", objavila je njemačka mornarica u priopćenju u subotu.

Više od 3.200 vojnika vježbat će "prvi put od početka tih manevara 2007. prema realističnom scenariju u okviru obrane NATO-a", rekao je admiral flote Stephan Haisch.

Prethodnih godina, vježbe su prvenstveno pripremale vojnike za sprečavanje piratskih, terorističkih i krijumčarskih napada ili za sudjelovanje u međunarodnim misijama.

"Ruska agresija na Ukrajinu radikalno je promiienila stanje sigurnosti na Baltiku", kazao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

"Vježbe ovakvog tipa šalju jasnu poruku. NATO je spreman braniti svaki centimetar savezničkog teritorija", dodaje se u priopćenju.

Operacije koje će trajati do 23. rujna odvijat će se uglavnom u vodama Estonije i Latvije, uključivo na pripadajućem kopnenom i zračnom prostoru, te istočnim i središnjim dijelovima Baltičkog mora.

Te dvije članice NATO, koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza, graniče s Rusijom.

Vježbe "Northern Coasts" pokrenula je Njemačka 2007., a ove godine sudjeluju Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Finska, Estonija, Danska, Kanda, Belgija, Litva, Latvija, Nizozemska, Poljska i Švedska.

Rusija redovito izvodi vojne vježbe na Baltiku, a nedavno je to bilo u kolovozu.

Vježbe "Northern Coasts 23" neće se odvijati u blizini Kalinjingrada, ruske esklave između Poljske i Litve, kako bi se izbjegla svaka provokacija, navodi njemačka mornarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:00