NAPAD NA KAPITOL

Pobunjeni urotnici pripremali se za rat: Komunicirali su šifriranim kanalima, raspoređeni u taktičke odrede

Među optuženima je čelnik desničarske paravojne skupine ‘Čuvari zakletve‘, Stewart Rhodes, koji je istog dana uhićen

Napad na Kapitol

 Joseph Prezioso/AFP

Američko državno odvjetništvo optužilo je u četvrtak 11 osoba za sudjelovanje u uroti s ciljem poticanja pobune protiv Sjedinjenih Država, što je dosad najozbiljnija optužba protiv izgrednika koji su sudjelovali u jurišu na Kapitol, 6. siječnja prošle godine.

Među optuženima je i čelnik desničarske paravojne skupine "Oath Keepers" (Čuvari zakletve), Stewart Rhodes, koji je istog dana uhićen u svojem domu u saveznoj državi Teksas. Ovaj 56-godišnji nekadašnji vojni padobranac i pravnik školovan na Sveučilištu Yale optužen je za sudjelovanje u uroti sa svrhom "nasilnog otpora provođenju zakona koji uređuju prijenos predsjedničkih ovlasti".

Nešto više od godine dana nakon samog napada na sjedište američke zakonodavne vlasti, Rhodes i njegovi suradnici tako su optuženi za iznimno rijedak zločin pobunjeničke urote, čime su barem privremeno utišani kritičari državnog odvjetnika koji su se bunili da je pravosuđe do sada štedilo sudionike u napadu 6. siječnja.

Teška zadaća dokazivanja

Zadnji slučaj u kojem je netko osuđen za zločin pobunjeničke urote bio je 1995. godine, kada je poznati muslimanski klerik šeik Omar Abdel-Rahman osuđen na doživotni zatvor zbog plana postavljanja bombi na civilne i državne ciljeve u New Yorku, zajedno sa svojih devet suradnika.

Suđenje Rhodesu i suradnicima vjerojatno će više nalikovati slučaju iz 2010., kada je sedam pripadnika desničarske militantne skupine Hutaree oslobođeno optužbi za pobunjeničku urotu jer je sudac presudio da njihova nasilna retorika nije ukazivala na "konkretan dogovor nasilnog otpora vladi SAD-a".

image

Elmer Stewart Rhodes

/AFP

Na glavnom državnom odvjetniku Merricku Garlandu i Ministarstvu pravosuđa sad će biti teška zadaća dokazivanja da su Rhodes i drugi 'Čuvari zakletve' postigli jasan, konkretan dogovor te da nema sumnje u to koji je bio njihov cilj. Pravni stručnjaci smatraju kako je razlog što je proteklo više od godine dana između napada i podizanja optužnice upravo taj što su Garland i drugi državni tužitelji pažljivo i temeljito gradili slučaj kako bi se mogao održati na sudu.

Nove optužnice potvrđuju i Garlandovu javnu najavu, danu neposredno prije prve godišnjice napada, kada je odgovorio svojim kritičarima i najavio kako će nove optužnice tek stići, kako će se progoniti svi odgovorni, bez obzira na to jesu li bili osobno prisutni i na kojoj se razini vlasti nalaze.

Komunikacija kroz šifrirane kanale

Dokazi protiv Rhodesa i njegovih ljudi u startu su dosta čvršći nego u slučaju Hutaree. Rhodes je sa svojim suradnicima komunicirao kroz šifrirane kanale danima prije napada na Kapitol. Članove svoje skupine podijelio je u taktičke odrede i dao im različite zadaće. Svojim je ljudima poručio da "se opskrbe municijom" i da se pripreme za "totalni rat na ulicama".

'Čuvari zakletve' navodno su pripremili i spremište oružja u hotelu u Virginiji, za slučaj da moraju poslati "snage za brzo reagiranje" (QRF u vojnom žargonu) u Washington. Jedan od optuženika, Joshua James, dobio je poruku od prijatelja koji mu je rekao "imam prijatelje nedaleko od Washingtona koji ima mnoštvo oružja i municije ako se nađete u nevolji." James mu je potom odgovorio: "To bi moglo biti od pomoći, ali imamo pun k***ac QRF-ova u čekanju s vlastitim arsenalom."

Dodatni argument tužiteljima je da napad na Kapitol nije označio kraj aktivnosti za Rhodesa. U narednih tjedan dana potrošio je više od 17.500 dolara na oružje, opremu i municiju. Na dan inauguracije, 20. siječnja, kazao je svojim suradnicima da organiziraju lokalne milicije kako bi se suprotstavili administraciji novog predsjednika Joea Bidena. Drugi je član njegove skupine tad najavio: "Nakon toga... ako se ništa ne dogodi... to znači rat... Građanski rat 2,0."

image

Naoružani 'Čuvari zakletve' u Washingtonu

Scott Olson/AFP

Optužbe protiv Rhodesa i suradnika također bi mogle biti tek uvod u dalje procesiranje organizatora. Odvjetnici nekolicine 'Čuvara zakletve' branili su svoje klijente tvrdeći da su u Kapitolu bili kako bi štitili vodeće konzervativce, poput Trumpovog pomoćnika Rogera Stonea, kojeg je bivši predsjednik pomilovao za zločine ometanja istrage i lažnog svjedočenja u posebnoj istrazi o utjecaju Rusije na predsjedničke izbore.

Ako bi tužitelji mogli izvući priznanja od pojedinih optuženika koji bi im pomogli progoniti i osobe bliže sferi bivšeg predsjednika, lako bi moglo doći i do nove eskalacije u optužnicama.

Sudski pozivi društvenim medijima

U međuvremenu, kongresni Odbor za istragu 6. siječnja naredio je nekolicini društvenih medija da Kongresu dostave sve svoje podatke vezane uz napade. Sudski poziv poslan je Twitteru, Meti (Facebooku, Instagramu i WhatsAppu), Alphabetu (Googleu i YouTubeu) te Redditu, u kojima se traže privatne poruke koje se tiču napada, a koje su bile razmjenjivane na njihovim platformama.

Taj je poziv otvorio i novu frontu u kongresnoj istrazi, u kojoj čelnik Odbora, Bennie Thompson, kaže kako želi pronaći odgovore na dva ključna pitanja: kako je širenje dezinformacija doprinjelo nasilnom napadu, te koje su korake društvene mreže poduzele kako njihove platforme ne bi postale "rasadnici za radikalizaciju".

U pismu Marku Zuckerbergu, koji još nije odgovorio na upit poslan u kolovozu, Odbor je izrazio zabrinutost što još čeka odgovor, te je naglasio kako zahtjeva pristup unutarnjim analizama tvrtke o širenju dezinformacija i pozivima na nasilje vezanim uz izbore 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41