CENZURA

Pobuna zaposlenika izdavačke kuće: ‘Ne želimo da izdate knjigu Mikea Pencea, sjetite se što je radio‘

Potpisnici peticije traže da treća po veličini izdavačka kuća u SAD-u raskine milijunski ugovor s Penceom.
Mike Pence
 Kevin Dietsch/AFP

Više od 200 zaposlenih Simona & Schustera potpisalo je peticiju kojom traže od te američke izdavačke kuće da odustane od izdavanja knjige bivšeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea i da se obveže kako neće izdavati knjige bivšim pripadnicima vlade Donalda Trumpa.

Potpisnici peticije traže da treća po veličini izdavačka kuća u SAD-u raskine milijunski ugovor s Penceom. Peticija s potpisima 216 zaposlenika nakladnika S&S dostavljena je upravi s potpisima više od 3500 intelektualaca, koji zahtijevaju od izdavača da Trumpovu vladu ne tretira kao "normalno poglavlje u američkoj povijesti". Trumpova vladavina nije bila normalna, i ne treba je tako tretirati. Objavljivanje Penceove knjige smatraju nedopustivim zbog njegove diskriminacije manjinskih skupina, zbog rasističke i seksističke politike, prenosi Guardian.

Potpisnici peticije traže od Simona & Schustera da raskine ugovor o distribuciji s malom konzervativnom izdavačkom kućom Post Hill Press, koja je, među ostalim, izdala knjigu policajca koji je pucao u Breonnu Taylor, crnkinju koja je ubijena tijekom rutinske pretrage stana zbog droge, te senatora Matta Gaetza, koji je pod istragom zbog sumnje da je plaćao seks, među ostalim, i sa 17-godišnjom djevojkom. Gaetza se tereti i da je dijelio slike golih žena s kolegama u američkom kongresu.

Nakon prosvjeda, S&S je prije dva tjedna objavio kako neće distribuirati knjigu policajca Jonathana Mattinglyja "Borba za istinu". Ranije su otkazali ugovor o knjizi republikanskog senatora Josha Hawleyja zbog njegova sudjelovanja u neredima Trumpovih pristaša na Capitolu.

U povodu prosvjeda zaposlenika S&S-a oglasila se organizacija Nacionalna koalicija protiv cenzure (NCAC), pozdravljajući odluku izdavača da ne otkaže ugovor Mikeu Penceu. Izdavači su sve češće pod pritiskom da djeluju kao čuvari morala, odbijajući autore na temelju navoda o njihovom privatnom ponašanju i njihovim političkim stavovima, kaže NCAC. Međutim, cenzuriranje knjiga neće ukloniti loše ideje, poručili su.

Zaposlenici izdavačke kuće imaju puno pravo izraziti svoje stavove, važno je razgovarati o tome kako se boriti protiv rasističkih i drugih neprihvatljivih ideja, i kako izbjeći da poklanjanjem pozornosti jačamo najekstremnije glasove, ističu. "No slobodno izražavanje temeljno je ljudsko pravo, i ono mora uključivati ​​mogućnost pristupa svim idejama i informacijama. U demokratskom društvu jedini način da zaštitimo svoje pravo na slobodni govor jest zaštititi svačije pravo da čini isto", poručili su iz američke udruge protiv cenzure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39