NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Pobuna ribara: ‘Oduzimaju nam poslove, ali borit ćemo se, moramo spasiti egzistenciju i živote‘

Sardinija je od 22. siječnja uvela zabranu izlova morskih ježinaca jer je istraživanje pokazalo da im je populacija pala gotovo na nulu
 Giuseppe Masci/AGF/Photononstop via AFP, Profimedia

Vlasti na talijanskom otoku Sardiniji uvele su zabranu izlova morskih ježinaca, što je itekako razbjesnilo lokalne ribare, objavio je Reuters.

Ministrica okoliša Gabriella Murgia uvela je zabranu od 22. siječnja, rekavši kako je istraživanje pokazalo da je populacija ježeva u nekim područjima pala gotovo na nulu.

- Ovakav potez je nužan. U moru ih je sve manje i prijeti im izumiranje, za što je prvenstveno kriv pretjerani ribolov - objasnile su vlasti.

No ribari se s time ne slažu. Kažu kako u moru ima i više nego dovoljno ježinaca te smatraju da njihov rad ne šteti okolišu. Odlučni su, dodaju, boriti se protiv zabrane kako bi spasili vlastitu egzistenciju i živote.

- Žele nam oduzeti poslove. Gledajte što moramo raditi rano ujutro, probudimo se i skačemo ravno u more, pa nije ovo igra - rekao je ribar Massimo Sarritzu, koji je u hladno zimsko jutro, neposredno prije nego što je zabrana stupila na snagu, s dvojicom kolega isplovio gliserom kako bi s morskog dna otrgnuo neke od svojih posljednjih ježinaca.

Ribarska zajednica iz grada Cagliarija desetljećima je vadila ježeve iz mora na jugu otoka, a zatim ih prodavala restoranima koji su od njih spravljali popularne delicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:41