NA UDARU KRITIKA

Pobuna na Manhattanu! Novi tužitelj traži drastično smanjenje kazni: ‘Prisvojio je ulogu policije, suca i porote‘

Novoizabrani glavni tužitelj Manhattana naredio je tužiteljima ne zahtijevaju zatvorske kazne za sve zločine osim nekoliko najgnusnijih

Alvin Bragg

 Lev Radin/Alamy/Alamy/Profimedia

Okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg u ponedjeljak je svojim prvim dopisom otkako je preuzeo dužnost uputio suradnike da prestanu slati kriminalce u zatvor u mnogim kriminalnim slučajevima te da smanje optužbe za zločine kao što su oružana pljačka ili trgovina drogom.

Tužitelji u najgušće naseljenoj četvrti New Yorka tako više ne smiju tražiti "kaznu zatvora" osim u nekoliko slučajeva poput ubojstava, silovanja i teškog gospodarskog kriminala, naveo je Bragg u dopisu u ponedjeljak, kako prenosi Russia Today.

Dodao je da pomoćnici okružnih tužitelja također moraju odvagnuti utjecaj svojih preporuka u vezi odmjeravanja kazne na javnu sigurnost, prepreke stanovanju i rasne nejednakosti u slučaju zatvorskih kazni.

Bragg se tako, kako navodi RT, pridružio popisu okružnih tužitelja u većim američkim gradovima koji su izabrani uz potporu milijardera Georgea Sorosa, koji je navodno donirao do milijun dolara za Braggovu uspješnu kampanju, te poput drugih tužitelja koje podržava Soros, on pokušava reformirati sustav kaznenog pravosuđa šaljući manje ljudi u zatvor i dekriminalizirajući neka lakša kaznena djela.

Naime, neki američki mediji, posebno oni koji se obraćaju konzervativnoj i ekstremno desnoj američkoj publici, povezuju Bragga sa Sorosem, odnosno financiranjem njegove kampanje novcem milijardera mađarskog porijekla.

Tako New York Post piše da Soros već godinama rasipa velike novce na progresivne kandidate za okružne tužitelje te je, tvrde, prošle godine uložio milijun dolara u Braggovu kampanju, a Bragga, pak, optužuju da svojim potezima daje zeleno svjetlo za anarhiju.

No, kako prenosi RT, trend nasilnih zločina je rastao u okružju takvih politika u gradovima kao što je Chicago, koji je upravo proživio najsmrtonosniju godinu u četvrt stoljeća, te Philadelphia, gdje je broj ubojstava u 2021. godini dosegao najvišu razinu u povijesti.

New York je također bio pogođen porastom nasilja, uključujući ubojstva i zločine iz mržnje usmjerene posebno na građane azijskog podrijetla.

Ipak, Bragg je također zatražio popustljivost tužitelja za najteže nasilne zločine, zabranivši tužiteljima da traže zatvorske kazne veće od 20 godina.

"Ured neće tražiti doživotnu kaznu zatvora bez uvjetnog otpusta", navodi tužitelj, zabranjujući tako traženje kazne koja je inače rezervirana za posebno okrutne prijestupnike kao što su teroristi, serijske ubojice te osobe koje siluju i ubijaju djecu.

U mnogim slučajevima Braggov ured neće tražiti ni osude za kaznena djela, a kamoli zatvorske kazne. Tako je naložio da se optužbe u slučajevima kao što su oružane pljačke u kojima žrtva nije teže ozlijeđena ili trgovina drogom svedu na prekršaje. Dodao je da tužitelji također moraju uzeti u obzir okolnosti bitne u slučaju osumnjičenika, kao što su eventualna psihička bolest, beskućništvo ili siromaštvo.

"Ove promjene politike ne samo da će nas same po sebi učiniti sigurnijima, one će također rasteretiti resurse tužitelja kako bi se usredotočili na nasilni zločin", rekao je Bragg.

Istovremeno, u policiji se već suprotstavljaju Braggovim reformama.

Negodovanje policije

"Na Braggovom Manhattanu možete se oduprijeti uhićenju, trgovati drogom, ometati uhićenja pa čak i nositi oružje i izvući se s tim", rekao je Paul DiGiacomo, predsjednik Udruge detektivskih službi New Yorka.

Također je dodao da je ukidanjem kaznenog progona za mnoge zločine novi tužitelj "od sebe učinio policiju, suca i porotu".

Alvin Bragg je još kao kandidat za tužitelja ljetos govorio kako se sjeća da su ga civili i policajci više puta u životu držali na nišanu oružja, zaustavljali i maltretirali te je osporio ideju da zabrinutost za sigurnost navodi ljude da se priklone strogim politikama u borbi protiv kriminala, kako je prenio u lipnju prošle godine The Appeal.

Kazao je kako su agresivne prakse newyorške policije i gradskog kaznenog pravnog sustava pogoršale probleme s kojima se i sam suočavao dok je odrastao u New Yorku.

"I mogu vam reći, to je mene i druge poput mene koji bi vam kasnije mogli zatrebati kao svjedoci nečega posve odbijalo i otuđivalo. Potkopavate povjerenje zajednice i težnju za javnom sigurnošću jer otuđujete upravo one ljude na koje se trebate osloniti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:55