POSLJEDICE IZBORA U SAD-U

Pobjednici i gubitnici predsjedničkih izbora: Obama najviše može zahvaliti Clintonu, Kid Rocku past će slušanost

Former U.S. President Bill Clinton speaks at the Clinton Global Initiative, in New York, September 23, 2009. About 1,200 participants including heads of state, business leaders, humanitarians and celebrities will attend the fifth annual Clinton Global Initiative (CGI) which started on Tuesday. REUTERS/Chip East (UNITED STATES POLITICS)
 CHIP EAST

POBJEDNICI

Bill Clinton

Ako Obama nekome može zahvaliti za pobjedu, to je Bill Clinton, i to ne samo zbog izvanrednog govora na demokratskoj konvenciji, nego i pojavljivanja na brojnim drugim skupovima.

David Axelrod

Glavni strateg Obamine kampanje optuživao je Romneyjevu kampanju za blefiranje u pogledu tijesne utrke i kladio se na svoje, 40 godina stare, brkove da će Obama pobijediti. Brkovi ostaju.

David Corn

Zaslužan je za curenje snimke s donatorske večere na kojoj je Romney dao izjavu o “47 posto Amerikanaca” koji misle da se država za njih treba pobrinuti. Bio je to jedan od ključnih udaraca Romneyju.

Velika ptica

Ostat će u Ulici Sesame, iako je republikanski kandidat bio najavio ukidanje sredstava za program na kojemu se emitira, izričito navodeći Veliku pticu kao žrtvu recesije.

Chris Christie

Guverner New Jerseyja je republikanac, ali je nakon oluje Sandy pohvalio Obamu. Time si je udario temelje za predsjedničke izbore 2016.

GUBITNICI

Karl Rove

Bivši strateg Georgea W. Busha morat će objasniti bogatim donatorima koja je bila poanta doniranja 300 milijuna dolara njegovu fondu Crossroads za podršku Romneyju.

Kid Rock

Pjevač se bezbroj puta pojavio na skupovima podrške Mittu Romneyju, a njegova pjesma “Born Free” postala je jedan od hitova republikanske kampanje. Slijedi nagli pad slušanosti.

Sheldon Adelson

Milijarder, vlasnik kasina, upumpao je 100 milijuna dolara u Romneyjevu kampanju, više nego ijedan drugi pojedinačni donator. Republikancu ni to bogatstvo nije bilo dovoljno.

Clint Eastwood

Pitanje je koliko mu svi glumački uspjesi mogu pomoći da se zaboravi njegov performans sa stolicom s kojom je razgovarao na republikanskoj konvenciji pretvarajući se da je to Obama.

Fascikli

Ni krivi ni dužni, došli su na zao glas nakon što je Mitt Romney izjavio da je zbog ravnopravnosti spolova u uredu naručio “pun fascikl žena” iz kojih je odabrao zaposlenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:25