‘STRAŠNA VIJEST‘

Pljušte reakcije na smrt Navaljnog: Javio se šef NATO-a, EU, SAD, britanski premijer...

Zaharova je komentirala da se ne zna uzrok smrti, ali da zapad već izvlači svoje zaključke.

Jens Stoltenberg

 John Thys/Afp

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni životom je platio otpor ruskom režimu koji je odgovoran za njegovu smrt, prve su reakcije na vijest o njegovoj smrti u petak, prenose svjetske novinske agencije.

Europska unija smatra da je "ruski režim" "jedini odgovoran za tragičnu smrt" najvećeg kritičara Kremlja koji je umro u petak u zatvoru na Arktiku gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Aleksej Navaljni borio se za vrijednosti slobode i demokracije. Za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu... Upućujem iskrenu sućut njegovoj obitelji i onima koji se bore za demokraciju posvuda u svijetu. Borci umiru, ali borba za slobodu nikada ne prestaje", objavio je na X-u.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je "svijet izgubio borca čija će hrabrost odjekivati generacijama", naglasivši da je Navaljni bio i dobitnik nagrade Saharov EP-a za slobodu mišljenja.

"Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo", naglasila je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "jako ožalošćen i potresen" izvješćem o Navaljnijevoj smrti te poručio da treba utvrditi sve činjenice koje su do toga dovele.

"Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija mora odgovoriti na ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti", kazao je Stoltenberg.

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navaljni platio životom svoju hrabrost.

"Svi smo jako tužni zbog toga što se onaj tko se zalaže za demokraciju mora bojati za svoju sigurnost i svoj život", dodao je Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji u Berlinu zajedno sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim.

“Očito mi je da je (Aleksej Navaljni) ubijen poput tisuća drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno tko će umrijeti sve dok je na položaju”, naglasio je Zelenski.

Smrt Navaljnog komentirala je i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Duboko sam uznemirena zbog vijesti o smrti. Putin najviše strahuje od nezadovoljstva među svojim narodom. Ovo je mračan podsjetnik na ono što Putin i njegov režim zapravo predstavljaju. Ujedinimo se u našoj borbi za zaštitu slobode i sigurnosti onih koji se usude suprotstaviti autokraciji, napisala je na X-u.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u petak u Muenchenu da izvješća o smrti Alekseja Navaljnog, ako su točna, naglašavaju ono što je ‘slabost i trulež‘ sustava koji je izgradio Vladimir Putin.

- Njegova smrt u ruskom zatvoru te fiksacija i strah od jednog čovjeka samo naglašavaju slabost i trulež u srcu sustava koji je Putin izgradio. Rusija je odgovorna za ovo. Razgovarat ćemo s mnogim drugim zemljama koje su zabrinute zbog Alekseja Navaljnog, osobito ako se izvješća pokažu točnima, rekao je Blinken.

Britanski premijer Rishi Sunak reagirao je putem X-a: "To je strašna vijest. Kao žestoki borac za rusku demokraciju, Aleksej Navaljni pokazao je nevjerojatnu hrabrost kroz svoj život".

image

Aleksej Navaljni

Yuri Kadobnov/Afp

"Moje su misli s njegovom suprugom i narodom Rusije za koji je ovo velika tragedija".

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne smatra da je Navaljni platio životom svoj "otpor opresivnom sustavu".

"Njegova smrt u kažnjeničkoj koloniji podsjeća nas na realnost režima Vladimira Putina", rekao je.

Moskva snosi "veliku odgovornost" za Navaljnijevu smrt, ocijenio je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide na X-u, dodajući da je "jako ožalošćen" tom viješću.

Latvijski predsjednik Edgars Rinkevics objavio je na X-u da je Navaljnija "brutalno ubio Kremlj". "To je činjenica i to je nešto što bi trebalo znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima. Moja sućut obitelji i prijateljima."

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je na X-u da se ruske vlasti moraju suočiti s posljedicama.

Španjolska je zatražila da se razjasne sve okolnosti njegove smrti, a izrazi žalosti i sućuti došli su i iz Italije i Poljske.

Zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki objavila je u petak da je ruski oporbeni čelnik Navaljni mrtav.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest".

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjsih poslova Marija Zaharova rekla je da forenzički rezultati još uvijek nisu stigli i da se ne zna uzrok smrti, ali da zapad već izvlači svoje zaključke.

Navaljni, daleko najpoznatiji ruski oporbeni vođa i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera. Izazvao je divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u kolovozu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i rekao da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:55