RASTU NAPETOSTI

Pljušte reakcije na obaranje drona, tajvanska vlast: ‘Ne približavajte nam se!‘, Peking: ‘Smiješni ste!‘

Tajvan je po prvi put u četvrtak oborio neidentificiranu kinesku bespilotnu letjelicu koja je ušla u njezin zračni prostor

Tajvanska vojska/ Xi Jinping, kineski predsjednik 

 /Anthony Wallace/Afp Daniel Ceng Shou-yi/Zuma Press/Profimedia

Nakon što je u četvrtak Tajvan srušio kinesku bespilotnu letjelicu koja je letjela iznad tajvanskog otočića Lion u blizini kineske obale, oglasio se premijer Tajvana Su Tseng-chang, koji je poručio da je učinjena ‘najprimjerenija‘ stvar te ponovno upozorio Kinu da bi trebala biti suzdržana, prenosi Reuters.

Tajvanska vojska po prvi put je u četvrtak oborila neidentificiranu civilnu bespilotnu letjelicu koja je ušla u njezin zračni prostor blizu kineskog grada Xiamena, a nakon što je tajvanska vlada obećala poduzeti oštre mjere zbog povećanog broja takvih slučajeva.

Službeni Peking optužio je Tajvan da pokušava zaoštriti napetosti zbog incidenta, koji je uslijedio nakon pritužbi otočana zbog sve većeg broja kineskih letjelica koje nadlijeću područje iznad otočja Kinmen.

Su je novinarima poručio da je Tajvan više puta izdao upozorenja i tražio od Kine se ne približava ‘njihovu pragu‘.

- Opetovano se ignoriraju naša upozorenja Kini da više ne šalju dronove. Nismo imali drugog izbora nego djelovati u samoobrani i pucati. To je najprikladnija reakcija nakon opetovanih upozorenja. Kina bi morala biti suzdržana, rekao je.

- Nećemo nikada provocirati, učinit ćemo najprikladniju stvar da zaštitimo našu zemlju i naše ljude.

Iz Pekinga stiže poruka glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiana koji je rekao da pokušaj tajvanske vladajuće stranke da poveća napetosti ‘ne znači ništa‘.

Tajvanski mediji citiraju komentar kineskog Ureda za odnose s Tajvanom na obaranje drona, u kojemu se navodi kako je ‘pokušaj Tajvana da zaoštri tenzije izuzetno smiješan‘.

Prema priopćenu tajvanske vojske, dron je srušen nakon što je ušao u zračni prostor u blizini otočića Lion i srušio se u more. Zapovjedništvo obrane Kinema priopćilo je u petak da su njihove snage otkrile još dvije bespilotne letjelice koje su brzo odletjele natrag u Xiamen nakon što su vojnici ispalili baklje kako bi ih upozorili.

Otočje Kinmen je, u svojoj najbližoj točki, od kineskog teritorija udaljeno samo nekoliko stotina metara i nalazi se nasuprot kineskim gradovima Xiamen i Quanzhou.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njihov teritorij usprkos prigovorima demokratski izabrane vlade u Taipeiju, pokrenula je vojne vježbe u blizini otoka nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi početkom kolovoza, a te vježbe su nastavljene.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je to vidio kao pokušaj SAD-a da se miješa u unutarnje poslove Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04