ZAPADNA OBALA

Pljušte optužbe zbog ubojstva palestinske novinarke, izraelska verzija priče ima puno rupa...

U novinarskim krugovima se izražava sumnja da su pucnji u njihove kolege rezultat nastojanja da se ušutkaju izvjestitelji javnosti
 Jaafar Ashtiyeh

Shireen Abu Akleh (51), palestinska novinarka, dopisnica televizijske mreže AlJazeera, smaknuta je u srijedu u Jininu, dok je izvještavala o upadu Izraelove obrambene vojske (Cva ha-Hagana le-Jisrael, skraćeno: Cahal). Jinin (u engleskome: Jenin) grad je u Palestini, na sjeveru takozvane Cisjordanije odnosno Zapadne obale (rijeke Jordana), to jest u biblijskoj Samariji (gdje su bili Samarjani, po latinskome Samaritanci).

Uz grad od oko 40.000 stanovnika tu je i izbjeglički tabor s oko 10.000 Palestinaca protjeranih s teritorija Izraela. Jinin je dio teritorija pod upravom Palestinske Vlasti. Shireen Abu Akleh bila je rođena u Jeruzalemu, u obitelji arapskih kršćana iz Betlehema.

Cahal je upao u izbjeglički tabor u Jininu da bi odveo "osumnjičene za terorizam", piše u srijedu na svom portalu izraelski dnevnik Haaretz, jer je iz Jinina bio atentator koji je u četvrtak ubio tri civila u Tel Avivu.

image
-

Pitanje je koliko je Cahal upao u Jinin radi istrage, a koliko radi odmazde ili barem zastrašivanja. Cahalov predstavnik za javnost Ran Kochav tvrdi da vojnici ne bi pucali, da nisu paljbu započeli Palestinci. Walid Al-Omari, šef AlJazeerina dopisništva u Ramallahu, tvrdi da Palestinci nisu ispalili ni metak.

Ako su Palestinci prvi zapucali, mora biti da su užasno loši strijelci, jer nijedan izraelski vojnik nije ni ogreben.

Pogođeno je dvoje palestinskih novinara: Shireen Abu Akleh u glavu, a Al-Qudsov dopisnik Ali Samoad u leđa. Oboje novinara, kao i ostalih četvero u njihovoj grupi kolega, nosili su kacige i modre zaštitne prsluke, na kojima je na širokoj bijeloj traci velikim latiničnim slovima pisalo "Press". Bili su pored ulaza u tabor (u koji novinari ne ulaze jer nemaju zaštitu), daleko od kuće u kojoj je živio atentator.

image
Jaafar Ashtiyeh

Cahal tvrdi da su novinare upucali Palestinci. U tom slučaju su morali biti izvrsni strijelci, jer je novinarka pogođena ispod uha, u onih par centimetara između kacige i prsluka. Zato Al-Omari zaključuje da ju je namjerno ubio Cahalov snajperist. AlJazeera javlja da je više očevidaca potvrdilo da je Abu Akleh ustrijeljena kratko nakon dolaska do tabora te da nije bilo borbi na tom području.

Kochav je izjavio za KAN (Izraelsko javno radiotelevizijsko društvo) da ne vjeruje da je Cahal ubio novinarku. Kaže da je Cahal ponudio zajedničku istragu, ali da ne vjeruje da će Palestinci surađivati, jer je Crveni polumjesec "odmah odnio tijelo". I to, kako je objavljeno na više portala, baš u Bolnicu Ibn Sina, gdje je novinarka proglašena mrtvom nakon bezuspješne reanimacije. Odnošenje pogođene osobe u najbližu bolnicu nije lako podvesti pod ometanje nepristrane istrage.

image
Hazem Bader

U novinarskim krugovima se izražava sumnja da su pucnji u njihove kolege rezultat nastojanja da se ušutkaju izvjestitelji javnosti.

Spomen-ploča uz ulaz u Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća na hrvatske (na žalost, ne i na inozemne) novinare ubijene u Hrvatskoj za srbijansko-crnogorske agresije. Papa je u prošlu srijedu, u povodu Svjetskog dana novinskih sloboda, spomenuo sedam novinara dosad ubijenih u ruskom ratu protiv Ukrajine, izrazivši nadu da će ih Bog nagraditi za služenje općem dobru. Unesco je u istom povodu objavio da je lani u svijetu 55 novinara ubijeno i više od 350 zatočeno dok su obavljali svoju dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:02