PREMIJER NA SEECP-u

Plenković: ‘Treba riješiti spor između Bugarske i Sj. Makedonije i deblokirati proces pregovora‘

Šef hrvatske vlade sudjeluje u Antaliji na samitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)
Andrej Plenković i Recep Tayyip Erdogan
 Mustafa Kamaci/AFP

Hrvatska je puno učinila da se deblokira proces pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i želi da se riješe preostala pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije kako bi dočekali datum otvaranja pregovora s te dvije zemlje, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Šef hrvatske vlade sudjeluje u Antaliji na samitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalnoj inicijativi pokrenutoj prije 25 godina.

Ovogodišnji samit se održava pod predsjedanjem Turske.

Premijer je podsjetio da je Hrvatska jedna od zemalja koja se zalaže za proces proširenja te da je prošle godine na sastanku na vrhu u Zagrebu, nažalost u video formatu, učinila jako puno da se deblokira proces pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Danas sam kazao da želimo da se riješe sva preostala pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije te i da dočekamo i taj trenutak, datum otvaranja pregovora s ove dvije zemlje", rekao je Plenković.

Na samitu je, nastavio je, usvojen dokument o o perspektivi razvoja cijeloga prostora jugoistočne Europe do 2030. koji prati globalne i europske izazove.

"U dokumentu se poziva na što bolju suradnju, bilateralnu i regionalnu te postupnu potporu onim državama koje imaju ambiciju da se priključe Europskoj uniji, te je na tom tragu je bilo i moje izlaganje", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, ključna je infrastrukturna suradnja, gospodarska suradnja, trgovina, a upozorio je na problem negativnih demografskih trendova koji je prisutan na cijelom prostoru jugoistoka Europe.

"Također je važno pokušati povezati temeljne europske politike, prvenstveno oporavak, otpornost, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju kao ključne pravce djelovanja koji će omogućiti državama jugoistoka Europe da što prije dosegnu one standarde i u konačnici članstvo u organizacijama u kojima još nisu", dodao je premijer.

U svom izlaganju Plenković je, u kontekstu covida-19, naglasio da je Hrvatska pokazala solidarnost i donirala cjepiva u čak pet država članica SEECP-a.

"To ćemo činiti i ubuduće jer smatramo da su zajednička suradnja i solidarnost ključ da zaštitimo sve naše sugrađane od ove pandemije", rekao je Plenković.

Govoreći o završnoj izjavi, kazao je da je taj dokument načelnog karaktera, ali da postavlja sve teme suradnje bez ulaska u bilo koju internu situaciju bilo koje od država procesa.

Na marginama skupa, Plenković se ranije danas sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te zatražio potporu Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Nakon Republike Turske, predsjedanje SEECP-om za razdoblje od 2021. do 2022. preuzima Grčka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:43