UGOSTIO GA ZELENSKIJ

Plenković o rusko-ukrajinskoj krizi: Hrvatska želi mir, a ne sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine

Najavio je otvaranje turističkog ureda u Ukrajini kako bi se ‘dodatno popularizirala Hrvatska kao turistička destinacija za Ukrajince‘

Ukrajinski predsjednik  Volodimir Zelenskij i Andrej Plenković

 Valentyn Ogirenko

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Posjet će, uz političku, imati snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju.

“Današnji susret zrcali prijateljske odnose između dvije zemlje. Tajming je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, dana kad je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. To je bio zalog njegovanja dobrih odnosa između dvije zemlje”, rekao je Plenković.

“Važna dimenzija ovoga posjeta je naša gospodarska suradnja. U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena se udvostručila”, izjavio je premijer navodeći da će govoriti i o unaprjeđenju suradnje.

“To govori o snažnom interesu i jednih i drugih gospodarstvenika da suradnja dođe na višu razinu”, dodao je, prenosi N1.

Najavio je otvaranje turističkog ureda u Ukrajini da bi “dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima”.

“Današnja Deklaracija koju smo potpisali konkretizacija je onoga što u praksi godinama radimo. Podupiremo europske reformske procese u Ukrajini. Stoga je Deklaracija samo potvrda onoga što postoji godinama”, rekao je premijer.

“Vjerujem da će ovaj posjet obilježiti naše odnose u budućnosti”, rekao je Plenković i pozvao predsjednika Vlade Ukrajine i predsjednika Zelenskija u posjet Hrvatskoj.

Plenković se osvrnuo i na ukrajinsko-rusku krizu i sastanak predsjednika SAD-a Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Razmotrili smo prve informacije koje postoje nakon jučerašnjeg razgovora između Bidena i Putina. Dobro je da se taj razgovor dogodio. Čini mi se da su poslane poruke koje idu za tim da dođe do deeskalacije napetosti. Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine. I mi ćemo se s detaljima razgovora upoznati kroz konzultacije s našim partnerima”, poručio je Plenković.

Govoreći o mirnoj reintegraciji i o tome je li ona primjenjiva u Ukrajini, Plenković je rekao: “Kad imate iskustvo Domovinskog rata, onda moramo gledati na pitanje očuvanja ljudskih života.”

“Želimo vjerovati da ćemo naći rješenja izlaska iz teške situacije. To su prestanak vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij o rusko-ukrajinskoj krizi.

Dodao je i da je Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku.

Potpisana je i Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine. “Hrvatska je šesta država koja je s Ukrajinom potpisala takav dokument”.

“Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata”, rekao je Zelenskij, prenosi N1.

Povijesna bliskost naših naroda je temelj naše uspješne budućnosti u našim odnosima, dodao je Zelenskij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:57