U KIJEVU LJUTITI

Planirani ukrajinski napad na ruski brod kod Krima osujetio je - Elon Musk?! ‘Ovo je zabrinjavajuće...‘

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak rekao je da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu

Elon Musk

 Apaydin Alain/abaca/Abaca Press/Profimedia/Apaydin Alain/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina je morala odustati od nekoliko napada dronovima na ruske mete jer joj Elon Musk, glavni izvršni direktor tvrtke SpaceX, vlasnice satelitske internetske mreže Starlink, odbio dati pristup istoj, prenosi Daily Mail.

Kijev je planirao miniranom bespilotnom letjelicom napasti brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je na vezu u jednoj luci na poluotoku Krimu.

Međutim, Musk ukrajinskim snagama nije dopustio da pristupe Starlinku jer, kako je ranije rekao, ne dozvoljava da se on koristi za napadačke akcije. Ukrajina je zbog toga odustala od napada na spomenuti brod.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Žaluzni navodno je zbog toga poželio stupiti u kontakt s načelnikom Združenog stožera američke vojske, generalom Markom Milleyjem, kako bi mu se potužio da Musk može određivati što ukrajinska vojska može, a što ne može raditi.

Žaluzni je rekao da je činjenica da je Musk onemogućio nekoliko planiranih napada zabrinjavajuća.

Musk još nije komentirao ove navode.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak rekao je za The Telegraph da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu te da ukrajinskim snagama treba operativna i tehnološka neovisnost. "Ovisnost o odlukama i implementaciji istih mora biti na 100 posto. Ako naše operativne operacije ovise o vanjskim čimbenicima i trećim stranama, tada je naša vojska izložena velikom riziku", rekao je Podoljak.

Muskovu su odluku kritizirali viša znanstvenica Europskog vijeća o vanjskim poslovima Ulrike Franke i NASA-in astronaut Scott Kelly.

Nakon što je Rusija krajem veljače 2022. napala Ukrajinu, Musk je Kijevu dopustio korištenje Starlinka kako ne bi ovisio o svojoj infrastrukturi koju je Moskva počela uništavati. Međutim, Musk je rekao da se Starlink ima koristiti isključivo za obranu i taj stav otad nije promijenio.

Ova najnovija kontroverza dolazi nakon što je predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell u veljači rekla da će Kijevu ograničiti pristup Starlinku u vojne svrhe. Shotwell je rekla da će ga Ukrajina moći koristiti za uobičajene komunikacije i humanitarne akcije. Ukrajina je, međutim, Starlink koristila i za napade dronovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:49